Бил Гейтс: Технологичните гиганти трябва да бъдат регулирани сега

Влиянието на тези компании се простира във всички сфери на живота днес

Бил Гейтс: Технологичните гиганти трябва да бъдат регулирани сега
Основателят на Microsoft Бил Гейтс смята, че американското правителство трябва да засили регулациите върху големите технологични компании, чието влияние в културата, бизнеса и всички сфери на живота става все по-голямо, предава CNN.

"Технологиите са станали толкова важни, че правителствата трябва да помислят: Какво означава това за изборите? Какво означава това за тормоза? Какво означава това за органите за наблюдение, които помагат за следенето на финансите или прането на пари с наркотици?", коментира Гейтс, според когото държавата трябва да се намеси.

Неговите очаквания са за повече регулации в сектора на технологиите, особено що се отнася до въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот. За това подсказва случващото се с Facebook, която усилено търгува с лични данни, а сега реномето ѝ и доверието в нея страдат точно по този повод.

обръщайки внимание, че досегашният модел на потребление е довел до тази ситуация, Бил Гейтс призовава за преосмисляне, "така че ползите да надхвърлят негативите".

През 1998 г. Microsoft се сблъска с антимонополно дело и бе принудена да промени някои от своите бизнес практики, за да уреди спора си с Министерство на правосъдието в САЩ. Според Гейтс днешните технологични гиганти са можели да се поучат от този опит.
Коментари: 0