Биткойн потъна под прага от 30 хил. долара

Дигиталната монета изтри всичките си печалби, натрупани тази година

Биткойн потъна под прага от 30 хил. долара

Снимка: Pexels

4004 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Най-голямата криптовалута – биткойн, потъна с почти 10% за последните 24 часа и слезе под прага от 30 хил. долара в устрема си надолу. Причината за спада на през последните дни са регулаторните мерки в Китай, поставящи цифровия актив под постоянен натиск. Според справка в платформата Coindesk към 16:30 ч. българско време един биткойн се търгува срещу 29 425 долара. От пика на курса през април досега цената му се е сринала с повече от 50%. За първи път от януари насам пък валутата се търгува за под 30 хил. долара, което означава, че е изтрила всичките си печалби, натрупани тази година.

Останалите криптовалути също отбелязват значителни спадове, като втората по големина – етер – е надолу с над 11% за последното денонощие и се търгува за едва 1 753 долара. Само за сравнение, преди два месеца монетата премина прага от 4000 долара.

Примката, с която правителствата по света се опитват да овладеят нерегулирания пазар, се затегна значително през последните седмици. Китай, който се оформи като един от най-важните световни пазари на цифрови валути, забрани добива на биткойн в големите провинции. С това спъна съществен процес, необходим за записване и проверка на транзакции и създаване на нови монети.

В понеделник централната банка на страната изиска от няколко от най-големите си държавни банки и от компанията на милиардера Джак Ма Alipay да „разследват и идентифицират“ банкови сметки, улесняващи търговията с криптовалута, както и да блокират всички съответни транзакции. Ходът идва на фона на скока в обемите на търговията на криптопазара, които в понеделник нараснаха до най-високото ниво от четири седмици.

За последно биткойн падна близо до сегашните си ценови нива през май, когато комбинацията от регулациите върху добива от Китай и коментарите на Илон Мъск за въздействието на индустрията върху околната среда изпратиха цената му рязко надолу.

Междувременно биткойн бе припознат от много играчи, които сега търпят загуби заради обвързаността си с криптовалутата. Акциите на софтуерната компания MicroStrategy, която инвестира значително в придобиване на големи запаси от дигиталната монета, се сринаха с близо 8% в ранната търговия.

Подкрепи Economic.bg