Бизнесът и управляващите се разбраха за законодателни промени в енергетиката

Предстоят още разговори през следващата седмица, една от темите ще е оптимизация на работата на „ТЕЦ Марица Изток 2“

Бизнесът и управляващите се разбраха за законодателни промени в енергетиката

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Представителите на работодателските организации постигнаха разбирателство с изпълнителната и законодателната власт за промени в законодателството, регулиращо енергийния сектор. Това се случи на днешната среща на бизнеса с енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов в централата на КРИБ. Промените ще дадат възможност да бъдат коригирани някои пропуски в нормативната база, които до този момент са спъвали работата в сектор енергетика, се казва в съобщението след срещата.

Също така по време на разговорите са били набелязани теми, по които да продължи съвместната работа, така че да бъдат удовлетворени исканията на всички заинтересовани страни.

„Работим по всички въпроси, по които има разминавания между хората, които ръководят енергетиката, и бизнеса“, каза след срещата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Разбрахме се да водим още по-активен диалог и да продължим експертните разговори през следващата седмица. Вярваме, че това е правилният и успешен подход в тази критична ситуация на преход към нисковъглеродна икономика и в контекста на предстоящата Зелена сделка“, добави той.

Предстои допълнителна среща с ръководството на „ТЕЦ Марица Изток 2“, на която ще бъдат обсъдени мерките за оптимизация на работата на дружеството, така че да се отговори на новите регулаторни предизвикателства и на критиките, отправени от страна на бизнеса. Целта е да се намерят пазарни решения на проблемите, които поставят дружеството в затруднено положение.

В срещата днес участваха още изпълнителните  директори на БЕХ, „ТЕЦ Марица Изток 2“, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ЕСО, „Булгаргаз“, БНЕБ, „Мини Марица Изток“, както и заместник-министърът Жечо Станков и експерти от министерството на енергетиката.

„Стигнахме до общи решения за законодателни промени, които бизнесът подкрепя“, каза след министър Теменужка Петкова.

На 25 февруари ще се проведе кръгла маса, на която всички заинтересовани страни ще имат възможност да обсъдят предстоящите мерки.

Коментари: 0