Сенатът ограничи военните правомощия на Тръмп

Президентът не може да води война срещу Иран без одобрението на Конгреса

Сенатът ограничи военните правомощия на Тръмп

Снимка: БТА

Сенатът ограничи възможностите на американския президент Доналд Тръмп да води война срещу Иран без одобрението на Конгреса. Резолюцията бе подкрепена от 55 сенатори, а 45-ма бяха против, предава BBC. Самият Тръмп предупреди, че стъпката ще направи Америка по-малко сигурна. 

Камарата прие версия на законопроекта още през януари, след като президентът на САЩ разпореди убийството на висш ирански генерал. Очаква се Тръмп да наложи вето, щом документът стигне по каналния ред до Белия дом. 

„Много е важно за СИГУРНОСТТА на нашата страна сенатът на Съединените щати да не гласува за Резолюцията на иранските военни сили“, написа Тръмп в Twitter ден преди гласуването. 

„Справяме се много добре с Иран и това не е моментът да показваме слабост ...“, изтъкна още той и посочи, че с това решение се „изпраща много лош сигнал“. 

Резолюцията изисква от Тръмп да премахне войските, които участват във военни действия с Иран, освен ако Конгресът не обяви война или не приеме резолюция, позволяваща специфичното използване на сила.

Коментари: 0