Благородните метали се понижиха за втори пореден ден

Паундът продължава да е стабилен, намалява вероятността от Brexit

Благородните метали се понижиха за втори пореден ден

Валутни пазари

Доларът поскъпна леко спрямо еврото и швейцарския франк, след като Уилям Дъдли, който е президент на Фед за Ню Йорк заяви, че централната банка е на път да повиши лихвените нива през юни или юли. Спрямо йената обаче зелените пари отстъпиха.

В изявление, направено по-рано Стенли Фишер заяви, че САЩ се нуждаят от повишаване на икономическия растеж, за да се повиши дългосрочното равновесие на лихвените проценти.

Еврото се понижи до най-ниските си нива спрямо щатската валута за последните 7 седмици, падайки до 1.1181. Швейцарският франк отстъпи до 10-седмичен минимум срещу зелените пари, достигайки 0.9921.

Британският паунд продължава с доброто си представяне, след като едно от последните проучвания показа, че 47% от британците са "За" оставане на страната в ЕС. В същото време 41% от анкетираните са на мнение, че Великобритания  трябва да напусне общността.

Австралийският долар се търгува под 200-дневната плъзгаща се средна на 0.7258. Това ниво се явява и първа съпротива пред австралийската валута.

Лихви

Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи с един базисен пункт, достигайки 1.85%. Доходността по 10-годишните европейски книжа също намаля, достигайки 0.17%.

Суровини

Благородните метали продължават с поевтиняването си. Най-силно понижение реализира среброто, което поевтиня с над 2%. Ключова подкрепа за благородния метал сега е зоната около 16 долара.

Търговията при медта бе спокойна. Металът все още се намира в близост до 200-дневната пълзяща средна, която е и главното ниво на подкрепа. Добра съпротива се явява нивото при 213.76.

Петролът поскъпна, следвайки силното представяне на долара както и новините, които дойдоха от Нигерия. Exxon Nigeria заявиха, че производството на Qua Iboe продължава, след като по-рано бе спряно поради блокиран достъп до терминала.

Капиталови пазари

Фондовите пазари от двете страни на Атлантика приключиха търговията с понижение. Основната причина за това е възможността Федералния резерв на САЩ да вдигне лихвените нива на следващото си заседание през юни. S&P500 затвори с понижение от 0.5%. Dow Jones и Nasdaq загубиха съответно 0.5 и 0.6 на сто от стойността си.

При компаниите ценните книжа на Walmart скочиха с 9.5%. От компанията заявиха, че ще закрият 75 международни магазина, включително 53 в Япония.

Коментари: 0