Близо 11% ръст на търговията на дребно през интернет

НСИ отчита влошаване на промишленото производство и на търговията на дребно през септември

Близо 11% ръст на търговията на дребно през интернет
168 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Отчита се влошаване на промишленото производство и на търговията на дребно в България, както и понижение на активността в строителния сектор в началото на есента, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).


Индексът на промишленото производство по предварителни данни намалява с 1,1% в сравнение с август, когато беше отчетен лек ръст с 0,1% процентни пункта. Спрямо септември 2014-а година, календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва повишение с 0,6%, но след ръст с 4,3% през предходния месец. Въпреки рязкото забавяне на растежа, това представлява подобрение на производството в България за тринадесети пореден месец, след като за последно промишленото производство регистрира понижение на годишна база през юли и август 2014-а година.

Увеличение се формира в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет през септември – тя се е увеличила с 10,9%, спрямо същия месец на миналата година. Ръст бележи и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (7,1%) и търговията на дребно с разнообразни стоки (3,5%).

Значителен спад е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (-16,9 на сто), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (-7,2%), и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (-4,5%).

На годишна база намалението на строителната продукция през септември се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е с 10.7%. При гражданското/инженерното строителство е регистрирано увeличение от 6.7 на сто.


През септември 2015 г. промишленото производство е регистриран ръст от 0,6% спрямо съответния месец на 2014 г. Данните за промишленото производство до края на септември сочат ръст в добивната промишленост с 9,1% и в преработващата промишленост с 0,2% на сто. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран спад от 2,2%.

Подкрепи Economic.bg