Близо 8.5 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2018 г.

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква 5% на туристите за тази година

Близо 8.5 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2018 г.

Снимка: Министерство на туризма

Основен акцент в работата ни през 2019 година ще бъде насърчаването на вътрешния туризъм и привличането на инвестиции. Предвиждаме инвестиционни турове във вътрешността на страната, на които да показваме възможностите за инвестиции на компаниите, които проявяват интерес. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването “Седмицата” на “Дарик радио”. 

За стимулиране на вътрешния туризъм обмисляме инициатива с най-известните майстори готвачи у нас. С тяхна помощ ще бъде направена карта на фестивалите, свързани с кулинарията, която ще даде възможност на туристите да знаят в кой регион на страната какво събитие има. 

Тя добави, че 7 балнео- и спа дестинации и 8 културно-исторически дестинации ще продължат да бъдат надграждани, за да може максимално да бъдат разширени крилата на сезона. 

Министър Ангелкова коментира и предстоящия зимен сезон. Според консервативните прогнози ръстът на чуждестранните туристически посещения спрямо миналия сезон ще бъде около 5%. Засилен интерес се очаква от почти всички пазари – Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Македония. На база ранни записвания очакването увеличение от страна на британските туристи е в рамките на 10 на сто. Прогнозите показват и интерес от страни като Израел, Русия, Австрия и  Италия.

Министърът каза още, че повече от 8,423 млн. са чуждестранните туристически посещения в България за периода януари-октомври тази година, като отчетеният ръст е около 5% спрямо същия период на 2017 г. И добави, че България се представя по-добре в сравнение със съседни държави. Движим се изключително успешно по отношение на устойчивост на дестинацията, заяви министър Ангелкова.

 Само преди няколко дни Министерството на туризма раздаде третите Годишни награди в туризма 2018 г. Инициативата  набира все по-голяма популярност с всяка изминала година. В 16-те категории на конкурса се състезаваха 125 участници, а общият брой на гласувалите надхвърля 122 хил. Тези награди не са само признание за качеството на туристическия продукт, но и за всеотдайната работа за всички участващи, заключи министърът на туризма
Коментари: 0