БНБ не планира допълнително кредитно отсрочване

Сега действащият мораториум приключва в края на март 2021 г.

БНБ не планира допълнително кредитно отсрочване

Снимка: Economic.bg/Архив

6202 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

БНБ не планира удължаване на срока на мораториума за плащанията по банкови кредити. Това каза гуверньорът Българската народна банка Димитър Радев по време на уебинар за членовете на Управителния съвет на институцията. Той обаче допълни, че централната банка остава в готовност да приложи, ако това се налага, допълнителни мерки, повечето от които свързани с капиталовите изисквания, и наблюдава ситуацията внимателно.

През лятото БНБ удължи отсрочката до 31 март 2021 г., след като първоначално мораториумът трябваше да действа до края на тази година. Последните данни към края на септември показаха, че търговките банки са одобрили отсрочването на кредити на фирми и физически лица за малко над 9 млрд. лв. Малко над 13 хил. фирми и 93 домакинства са се възползвали от мораториума.

Димитър Радев е коментирал и темата с консолидацията на банковия сектор в България, като според него сделките по сливания и придобивания ще продължат. „Първо, поради натиска за рентабилност в банките и второ, поради нашето участие в Банковия съюз, което създава подходящата среда за такова развитие“, казва той.

Управителят на БНБ отрече да е възможен сценарий, при който валутният курс да не бъде фиксиран след присъединяването на България към еврозоната. Той припомни, че коефициентът на покритие на паричния съвет продължава да се намира доста над минималното равнище за гладкото функциониране на валутния ни режим. „Също няма натиск от страна на фискалната политика, въпреки сега наблюдаваните фискални стимули. Историята също доказва устойчивостта на режима на фиксирания ни курс – той е проверен както в добри, така и в лоши за икономиката времена, например по време на глобалната финансова криза от 2008-2009 г. Паричният режим на България е непоклатим и ще остане такъв и по време на ERM II, каза в заключение управителят на БНБ“, каза Радев.

Според него политическото напрежение обикновено не благоприятства икономиката, но заедно с това не е задължително политическите цикли непременно да преминават и в икономически. „По тази причина не се очаква банковата стабилност да бъде повлияна от политическата среда“, продължи управителят на БНБ. „Политическата класа следва да концентрира внимание върху управлението на дълбоките процеси на преход – от етапа на защитата срещу пандемията, през икономическо възстановяване, до последващата фаза на трансформации в икономиката.“

Подкрепи Economic.bg