Германия очаква строгите мерки да продължат още 4-5 месеца

Икономическият министър смята, че страната трябва да е предпазлива при облекчаването на ограниченията твърде бързо

Германия очаква строгите мерки да продължат още 4-5 месеца

Снимка: БТА

2066 ~ 2 мин. четене

Германците трябва да се подготвят за още 4-5 месеца строги мерки за спиране на нарастването на коронавирусните инфекции и не трябва да очакват бързото облекчаване на настоящите правила. Това заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер пред седмичник Bild am Sonntag.

„Все още не сме излезли от гората“, каза той, позовавайки се на броя на заразените. „Не можем да си позволим йо-йо ефект, като икономиката постоянно се отваря и затваря.“

Германия наложи набор от мерки, за да овладее втората вълна на пандемията, с която страната се сблъсква, подобно на голяма част от Европа. Докато ресторантите са затворени, училищата и магазините засега остават отворени.

Данните от Института „Робърт Кох“ (RKI) за инфекциозни заболявания показват в неделя, че броят на потвърдените случаи в Германия се е увеличил с 16 947 до 790 503. Данните за уикенда обикновено са по-ниски, тъй като не всички данни се отчитат от местните власти, посочва Reuters.

Алтмайер каза, че Германия трябва да бъде предпазлива при облекчаването на ограниченията твърде бързо.

„Ако не искаме дни с 50 000 нови инфекции, какъвто беше случаят във Франция преди няколко седмици, трябва да преодолеем това и да не спекулираме непрекъснато кои мерки могат да бъдат облекчени отново“, каза той. „Всички държави, които премахнаха ограниченията си твърде рано, досега са платили висока цена по отношение на загубените човешки животи.“

Коментарите му отразяват твърденията и на други водещи германски политици. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви по време на онлайн събитие на консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, че предстоят тежки седмици, може би дори месеци.

Германският председател на Световната медицинска асоциация Франк Улрих Монтгомъри предупреди за възможен недостиг на легла и проблеми с персонала в германските болници.

„Моята прогноза е, че ще трябва да говорим за допълнителни ограничения, а не за някакво облекчаване“, каза той пред ежедневника Augsburger Allgemeine.

Германската полиция използва водни оръдия по време на митинг срещу блокировките във Франкфурт в събота и в крайна сметка разпръсна протеста, тъй като не се спазваха правилата, като носенето на маски и социалното дистанциране.

Подкрепи Economic.bg