Boeing намери първи купувач за „заземения“ 737 Max

Собственикът на British Airways поръча 200 самолета

Boeing намери първи купувач за „заземения“ 737 Max

Фабриката за Boeing 737 MAX в Рентън, САЩ

Снимка: БТА

Boeing получи огромен вот на доверие за проблемния си самолет 737 Max, след като International Airlines Group обяви, че планира да закупи 200 броя от този модел.

Boeing и IAG, собственик на Aer Lingus, British Airways, Iberia и други европейски превозвачи, обявиха писмо за намерение за закупуване на самолетите на парижкото авиационно шоу.

Тъй като IAG използва по-широките самолети на Boeing, покупката е значителна промяна за компанията, която почти изцяло използва самолети от семейството A320 на конкурентната Airbus.

Самолетите Boeing 737 Max бяха заземени в средата на март след фатални катастрофи в Етиопия и Индонезия. Американската компания работи върху корекция на автоматичната функция за безопасност, която е в центъра на разследванията на катастрофите. Все още няма ясен срок кога полетите със 737 Max ще бъдат отново разрешени от авиационните власти.

„Имаме пълно доверие в Boeing и очакваме, че самолетът ще успее да се завърне в полет през следващите месеци, след като получи одобрение от регулаторите“, каза Уили Уолш, главен изпълнителен директор на IAG.

Моделът 737 Max е най-продаваният самолет на американския производител и за него има направени близо 5 000 поръчки. Boeing продължава да строи самолети след заземяването на модела, макар и с намалени темпове. Но не е направила никакви доставки от март насам. Нито продажби.

Boeing заяви, че ценовата листа за 200-те поръчани самолета ще бъде около 24 милиарда долара. Но експерт от индустрията заяви, че всяка продажба на 737 Max в този момент е вероятно с голяма отстъпка, пише CNN.
Коментари: 0