Богатството на американските милиардери скочило с половин трилион в кризата

Икономическото разделение расте, посочва доклад на Института за политически изследвания

Богатството на американските милиардери скочило с половин трилион в кризата
Комбинираното богатство на американските милиардери, включително на основателя на Amazon.com Inc  Джеф Безос и изпълнителния директор на Facebook Inc Марк Зукърбърг, е скочило с 19%, или с над половин трилион от началото на пандемията COVID-19 в Съединените щати, според доклад, публикуван от Института за политически изследвания (IPS).

През 11-те седмици от 18 март, когато започнаха блокировките в САЩ, състоянието на най-богатите хора в Америка е нараснало с над 565 милиарда долара, а междувременно 42,6 милиона хора са подали молби за безработица, се казва в доклада.

„Тази статистика ни напомня, че сме по-разделени по икономически и расов принципн, отколкото по всяко друго време от десетилетия“, казва Чък Колинс, съавтор на доклада.

За 11-те седмици на кризата богатството на Безос е нараснало с около 36,2 милиарда долара, докато богатството на Зукърбърг сее покачило с около 30,1 милиарда долара. Нетното състояние на изпълнителния директор на Tesla Inc Илон Мъск също нараства с 14,1 млрд. долара.

Само за изминалата седмица богатството на американските милиардери е скочило със 79 милиарда долара, според доклада.
Коментари: 0