Боливийският президент ще си строи нов дворец

Новото здание, вдъхновено от културата на местна цивилизация ще замени досегашното в колониален стил

Боливийският президент ще си строи нов дворец
232 ~ 2 мин. четене

Боливийският държавен глава Ево Моралес подписа договор за начало на строителството на нов президентски дворец, съобщи BBC, цитирана от БГНЕС.

Вдъхновение за южноамериканския лидер е архитектурата на местната цивилизацията Тиахуанако. За сравнение, сегашната представителна сграда е в колониален стил и се използва от XVI век. Тя е известна като „Изгорелият дворец“, след като е била конфискувана и опожарена при бунта от 1875 г.

Моралес посочва, че сегашният дворец е "пълен с европейски символи и го чувствам като миша дупка". Новият дворец ще носи името "Великата сграда на народа" и ще бъде създадена от боливийски архитекти. Сградата ще бъде украсена с местни мотиви, за да отдаде дължимото на боливийските културни традиции. Тя ще бъде изградена зад сегашния дворец, който ще бъде превърнат в музей.

Новото здание няма да е луксозно, допълни Моралес как ще изглежда новата 29-етажна постройка, в която място освен за държавния глава ще има зали за срещи на правителството и помещения изцяло за нуждите на президента. Край него ще има хеликоптерна площадка, център за местни церемонии и аудитория с 1000 места. Говорител на правителството заяви, че сегашният дворец е "мястото, където предишните правителства са ограбили богатствата, наследството и спомените на Боливия". И допълни, че сградата е била свидетел на предателство, корупция, убийства, както и на героизъм.

Освен другите специални зали в новия дворец ще има и стая, в която ще бъде отбелязвана историята и социалната значимост на листата от кока. Президентът Моралес е бивш лидер на съюза на отглеждащите кока фермери. Коката играе важна роля в държавите в района на Андите. В допълнение към медицинското си приложение като стимулант, обезболяващо и повишаващо апетита средство, растението заема ключово място и в религиозни церемонии.

Подкрепи Economic.bg