Болниците могат да кандидатстват за европейска COVID подкрепа

Финансирането е по ОП „Региони в растеж“, а помощта е в размер на 129.3 млн. лв.

Болниците могат да кандидатстват за европейска COVID подкрепа

Снимка: Unsplash

212 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

С три месеца се удължава срокът, в който Министерство на здравеопазването и лечебните заведения в страната могат да кандидатстват за помощта от 129.3 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Валентина Върбева крайният срок за подаване на проектите се променя от 29 юли на 29 октомври 2021 г., съобщават от ведомството.

Бенефициент по мярката за преодоляване на последствията от COVID-19 е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство с общини и/или с общински лечебни заведения.

Дейностите са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа, чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болниците. Допустими са и мерки за осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, както и повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19. Ще се финансират и мерки за внедряване на телемедицина с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи.

Целта на мярката е да се  подкрепи здравната система в условията на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации, чрез осигуряване на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите, посочват от МРРБ.

Подкрепи Economic.bg