Вечерни новини: Нов шамар от САЩ срещу България; Консултации за правителство

Държавата трябва да излезе от ПИБ; Краят на българския летен сезон; Ваксините се доказаха

Вечерни новини: Нов шамар от САЩ срещу България; Консултации за правителство

Снимка: БТА

17129 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

САЩ дадоха ниска оценка за бизнес климата в България

Корупцията на високо равнище в България, особено при обществените поръчки и усвояването на европейски средства, остава сериозно безпокойство за САЩ. Политическата воля и и капацитетът за разследване остават ограничени и така България все още не е получила окончателна присъда на висш служител за корупция. Това се посочва в новия доклад за бизнес климата в България, изготвен от Посолството на САЩ и Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент.

Петков: Държавата трябва да излезе от ПИБ

Държавата е редно да продаде собствеността си в „Първа инвестиционна банка“, тъй като нейната роля не е да бъде акционер в търговски банки. Това обаче трябва да стане на пазарни цени, така че да не се загубят средствата на държавата. Дотогава е разумно да има представител на държавата в борда на ПИБ. Това посочи днес икономическият министър Кирил Петков на въпрос на economic.bg.

Краят на българския летен сезон може да дойде с COVID вълната

В средата на август България ще премине от „зелена“ в „оранжева“ зона, а до септември – в „червена“„ главно заради масовото разпространение на индийския вариант на коронавируса. Така туристическият бизнес ще бъде изправен отново пред големи трудности, именно когато трябва да посреща туристи. Тази година летният сезон дори може да приключи по-рано от традиционното, опасяват се от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ).

Ваксините се доказаха в най-засегнатите от COVID държави (инфографики)

Ваксините бяха представени като единственото сигурно оръжие в борбата с коронавируса по света. Световната здравна организация (СЗО) изяви твърда подкрепа за тях, страните от Европейския съюз си поставиха за цел до края на есента 70% от населението да бъде ваксинирано. Идеята е животът да се върне към нормалния си ритъм – без повече ограничения при пътуванията, но и без повече трудности пред икономиката.

Енергийният министър уволни ръководството на БЕХ

Служебният енергиен министър Андрей Живков уволни ръководството на Българския енергиен холдинг в състав Валентин Николов - изпълнителен директор и членове Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. 

Заповедта за спиране на пътните ремонти ще бъде отменена

Зaпoвeдтa нa вeчe бившият пpeдceдaтeл нa УC нa Aгeнция „Πътнa инфpacтpyĸтypa“ (AΠИ) инж. Aпocтoл Mинчeв, c ĸoятo cпиpaшe вaжни peмoнти пo peпyблиĸaнcĸaтa пътнa мpeжa, щe бъдe oтмeнeнa, нo cлeд ĸaтo нoвoтo pъĸoвoдcтвo нa aгeнциятa бъдe нaзнaчeнo. Toвa мoжe дa ce cлyчи дo „eдин - двa дни“, yвepявa cлyжeбният peгиoнaлeн миниcтъp Bиoлeтa Koмитoвa.

Радев към „Има такъв народ“: На всяка цена направете правителство

Очаквам този път да бъдат изчерпани всички опити за съставяне на правителство. Приветствам подхода, който избирате. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет. Моят призив е за откровен, но конструктивен диалог. Трябва да се обединят около няколко важни приоритета и там да търсите взаимодействие. Нека предсрочните избори да са на заден план.

„Демократична България“ ще подкрепи кабинет, но не на всяка цена

"Демократична България" е готова да участва с всякаква роля при съставянето на редовен кабинет – като пълноценен коалиционен партньор, като участник, който дава подкрепа по-встрани, като опозиция и дори като мандатоносител. Това каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев. 

Радев: От БСП зависи устойчивото парламентарно мнозинство

Предстои да работим усилено върху това, което Вие винаги сте заявявали – разграждане на порочното правителство, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани. За да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа.

Подкрепи Economic.bg