Ваксините се доказаха в най-засегнатите от COVID държави (инфографики)

Въпреки нарастването на новите случаи страните с висок дял на ваксинирано население поддържат изключително ниски нива на смъртност

Ваксините се доказаха в най-засегнатите от COVID държави (инфографики)

Снимка: Unsplash

4889 ~ 4 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Ваксините бяха представени като единственото сигурно оръжие в борбата с коронавируса по света. Световната здравна организация (СЗО) изяви твърда подкрепа за тях, страните от Европейския съюз си поставиха за цел до края на есента 70% от населението да бъде ваксинирано. Идеята е животът да се върне към нормалния си ритъм – без повече ограничения при пътуванията, но и без повече трудности пред икономиката.

А една от най-големите ползи на ваксините е, че намаляват процента на смъртните случаи, свързани с болестта, показват данните на Reuters, както и на центърът за данни на Оксфорд – Our World in Data. За съжаление статистиката също така разкрива неравномерното разпределение на дозите между богати и бедни държави.

Световната несправедливост

В дъното на класацията по ваксинации на населението са страни като Египет, Бангладеш, Гана, Афганистан, където делът е под 3%. 

СЗО предупреждаваше от рисковете при неравномерното разпределение на дозите в световен мащаб, а сега данните потвърждават тези опасения. Числата показват, че ваксинацията в по-бедните държави върви с много ниски темпове. Тедрос Адханом Гебреесус, генерален директор на СЗО, определи този феномен като „катастрофален морален провал“.

Погрешно е, че по-младите, по-здравите възрастни хора в богатите страни се ваксинират преди здравните работници и възрастните хора в по-бедните страни“.

Няколко страни в Европа, сред които и България, обявиха, че има риск голямо количество ваксини изобщо да не бъде оползотворено. Въпреки програмата COVAX, по която ЕС може да дарява ваксини на страни, които изпитват затруднения, все още темповете на ваксинация в страните с ниски доходи са ниски. Само 1.1% от хората в тези държави са получили първа доза, сочат данните на двата световни центъра за данни.

В световен мащаб само 26.6% от населението е с поставена една игла, а напълно ваксинирани са само 13%. На фона на тези обезпокоителни данни СЗО предупреди, че до седмици ще бъдем изправени пред новата вълна на вируса заради „Делта“ варианта. Твърде вероятно е в държавите с по-нисък процент поставени ваксини пандемията да се разрази с нова сила.

Какво се случва в България

България се нарежда на крайни места в класацията. Делът на ваксинираните поне с една доза у нас е малко над 15%. Напълно имунизираните са едва 13% от населението ни. Данните сочат, че ваксинацията върви по-бързо през последните 2 месеца, което вероятно се дължи на желанието на повече хора да пътуват. А за да избегнат скъпите PCR тестове, повече хора предпочитат да преминат през ваксинация.

Положителен тласък на ваксинацията даде и на промяната в стратегията на служебното правителство – разкриха се много повече точки за ваксинация, промениха се приоритетите и вече се провежда някаква информационна кампания.

От графиките, ясно личат, че най-високите нива на новозаразени и смъртни случаи са регистрирани през двете вълни от октомври и април месец. В момента смъртните случаи и новоинфектираните бележат спадове, като дори достигат едни от най-ниските си нива от началото на пандемията.

Държавите с най-висок процент ваксинирани

Обединени арабски емирства

Ако само допреди месеци Израел беше страната с най-висок брой ваксинирани граждани, то на първо място сега са Обединени арабски емирства. Малко над 77% от хората там са ваксинирани, като процентът на преминалите през пълния курс на ваксинация е 68%. През последната седмица там се поставят около 57 хил. дози на ден, показват данните на Reuters. Със стартирането на ваксинационната кампания се забелязва спад на смъртните случаи, както и на новоинфектираните. Използваните ваксини в Обединените арабски емирства са Pfizer, Sinopharm, Astra Zeneca, но и руската "Спутник V".

Канада

На четвърто място се нарежда Канада със 70.3% ваксинирано население. Съотношението между напълно ваксинираните и получилите първа доза, е 50 към 20%. Прилагането на ваксините в световен мащаб започна в края на декември 2020 г. и началото на януари 2021 г. Статистиката показва, че с началото на ваксинирането, смъртните случаи намаляват драстично, както и броят на хората, заразени с вируса.

В Канада за ваксиниране са одобрени 5 ваксини – Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson&Johnson, Covishield.

Великобритания

Великобритания е страната, която е най-силно засегната от индийския вариант на коронавируса. Властите се опитаха по всякакъв начин да задържат възможно най-дълго в сила противоепидемичните мерки именно заради „Делта“ варианта. Въпреки това мерките паднаха преди дни. Страната се нарежда на 5-то място в света по брой ваксинирани – 68%. Напълно ваксинирани са 53%, а получили една доза са 15%. Данните показват висок брой новоинфектирани, но смъртността се задържа на ниски нива.

Със започването на ваксинационната кампания, смъртността е била в своя пик, но с напредването ѝ, тя значително спада. Ваксинационната кампания във Великобритания протече на 2 етапа. Първо бяха ваксинирани възрастните хора над 55-годишна възраст и тези с хронични заболявания, както ѝ медицинският персонал в домове за възрастни хора и работещите на първа линия. Приоритетна група са били възрастните хора над 65 г. и рисковите пациенти. През втория етап са ваксинирани хора от 18 до 45-годишна възраст.

Португалия, Испания, Италия и Франция

Процентът на ваксинирани в Португалия, Испания и Италия, е съответно 64%, 63% и 60%. Това са страните, които през първата вълна на пандемията дадоха най-много жертви. За тях единствения начин да намалеят смъртните случаи беше ваксинирането. Данните сочат, че нивата на смъртността в момента са между 2.1% и 1.3%. Най-ниска е в Италия, в която се наблюдаваха апокалиптични гледки – препълнени с пациенти болници и изнемогващи лекари.

И в трите държави през първия етап на ваксинационната кампания приоритетна група е била възрастното население над 70 години, медицинският персонал в болници и домове за възрастни. При Испания в момента приоритетна група е по-младото население на страната от 16 до 29 години. Това се дължи на „подмладяването“ на новоинфектираните заради варианта „Делта“.

Въпреки че през последните седмици Испания, Португалия и Франция бележат високи нива на новозаболели, главно заради „Делта“ варианта, то смъртността остава ниска – под 2%. Процентът ваксинирани във Франция достига около 56%, като по-голяма част са напълно ваксинирани – 42%.

Подкрепи Economic.bg