Ликът на Тесла върху евромонета скара Сърбия и Хърватия

Един от многото спорове между балканските съседи, който поставя централните банки пред сблъсък

Ликът на Тесла върху евромонета скара Сърбия и Хърватия

Снимка: Unsplash

3974 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Хърватия все още е на няколко години от влизането в еврозоната, но вече има план какво да постави на собствената си версия на евромонетите. Балканската страна, която се присъедини към Валутно-обменния механизъм ERM-2 с България миналата година, обяви, че ще постави на евромонетите си национални символи и лика на Никола Тесла. Това обаче ядоса Сърбия, тъй като двете страни спорят за народността на големия учен.

Сръбската централна банка заяви, че ще предприеме действия, ако на Хърватия ѝ бъде позволено да постави изображение на изобретателя - етнически сърбин, роден на територията на днешна Хърватия, тогава част от Австрийската империя. Впоследствие Тесла се мести в САЩ, където кариерата му процъфтява. Това е един от многото спорове между балканските съседи и поставя централните банки пред сблъсък.

Използването на изображението на Тесла върху хърватски евромонети би „представлявало узурпиране на културното и научно наследство на сръбския народ, тъй като няма съмнение, че известният учен приживе се е признавал за сърбин“, заяви централната банка на Сърбия на уебсайта си. Тя обещава, че „ще бъдат предприети подходящи действия с институциите на ЕС, за да се посочи колко неподходящо е предложението“.

Хърватия отхвърли критиките с аргумент, че идеята е „въз основа на многобройни отговори на граждани, които ценят гения на този изобретател“.

За символите на евромонетите е създадена анкета на сайта на Хърватската национална банка (HNB). Гласували са общо около 50 хил. граждани, на които са били предложени пет варианта, но също така е можело те да поставят собствени предложения. Правителството заяви, че гражданите са подали повече от 11 хил. предложения, но ликът на Тесла е най-често срещаният. Изображението на Тесла трябва да бъде поставено върху монетите от 50, 20 и 10 евроцента.

Фактът, че Тесла, който е роден в Хърватия, е бил сърбин, виждаме като плюс - не виждам как това би могло да създаде проблем. Ако бях сръбската централна банка, щях да кажа: браво“, каза министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович пред репортери в петък.

Подкрепи Economic.bg