„Има такъв народ“ и „Демократична България“ гледат в една посока

Двете партии преминаха първия кръг на консултации, но предстоят последващи срещи преди гласуването на кабинет

„Има такъв народ“ и „Демократична България“ гледат в една посока

Снимка: Стопкадър

1896 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Проведохме конструктивен разговор“, каза зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов след края на срещата с „Демократична България“ в парламента. Двете формации проведоха първия кръг от разговори за евентуално сформиране на редовен кабинет.

Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде. Трябва да се премахне специализирания съд и прокуратура. Има предизвикателства с Плана за възстановяване и развитие. Така че основните ни посоки са едни и същи. От тук нататък експертите ни ще имат срещи, за да изчистят детайлите“, коментира Йорданов.

И той, и Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, заявиха, че не са обсъждали имена в евентуалния бъдещ кабинет.

„Имената са ангажимент на нашата партия. Важни са политиките, а министрите са просто изпълнители“, каза зам.-председателят на ИТН.

Според Иванов на днешната среща двете формации са сравнявали възгледите си за развитието на страната. „И как си представяме конструирането на парламентарното пространство на този кабинет. Това е инициатива на мандатоносителя „Има такъв народ“, така че те ще проведат цикъла си от разговори, след което пак ще разговаряме“, обясни Иванов.

За нас важното беше, че сме си поставили едни и същи политически цели – сменяме Гешев, сменяме ВСС, ако може, трябва да има дълбока реформа в правосъдието, всички органи бухалки трябва да бъдат елиминирани по дин умен начин.“

„Гледаме в една посока по отношение на програмите“, каза още Иванов. „Нека видим какво е възможно по отношение на политическите конфигурации. От важните теми, които са приоритетни, нямаме съществени разминавания.“

Според Тошко Йорданов разминаванията са по-скоро в начина, по който трябва да бъдат постигнати заложените цели.

„Демократична България“ не би подкрепила правителство с участието на ДПС. Но „Има такъв народ“ заявиха, че само се спекулира това и има разлика дали ДПС е партньор, или просто подкрепят някои политики на ИТН.

Ще изчегъртаме модела ГЕРБ. Бъдете сигурни – от 200 до 0“, каза Йорданов.

Вторият кръг от разговори между двете формации ще се проведе, след като преминат първоначалните разговори с другите 4 партии в парламента.

С управлявалите 12 години ГЕРБ никой не иска да разговаря. Поради тази причина днес те бойкотираха консултациите при президента Румен Радев.

 

Подкрепи Economic.bg