Заповедта за спиране на пътните ремонти ще бъде отменена

МРРБ ще направи всичко възможно да се разплати със строителните фирми

Заповедта за спиране на пътните ремонти ще бъде отменена

Снимка: МРРБ

1140 ~ 3 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Заповедта на вече бившият председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Апостол Минчев, с която спираше важни ремонти по републиканската пътна мрежа, ще бъде отменена, но след като новото ръководство на агенцията бъде назначено. Това може да се случи до „един - два дни“, уверява служебният регионален министър Виолета Комитова след проведена среща с представители на строителни фирми и кметове, които бяха недоволни от спрените дейности.

Нареждането на Минчев му коства поста в агенцията, а от министерството си тръгна и зам.-министър Тодор Анастасов, който е предложил Минчев за председател на агенцията.

Министър Комитова е заявила, че ведомството прави всичко възможно извършените ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа да бъдат разплатени на строителните фирми. По време на продължилия повече от три часа разговор представителите на местната власт са информирали Комитова за инфраструктурните обекти, по които е започнат ремонт и рехабилитация и които са били спрени. По техни думи, по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината.

Оказва се, че редица фирми, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища не са получили парите си от АПИ даже за зимното почистване, оплакаха се строителите. На срещата стана ясно, че фирми – изпълнители са получавали от АПИ задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период.

След срещата министър Комитова е провела и разговор само с представителите на строителни фирми, които са я запознали с извършени от тях до момента дейности по републиканската пътна мрежа, фактурирани и сертифицирани, но и към момента неразплатени от пътната агенция, някои натрупани като вземания от няколко години.

„Идеята е с постановления на Министерски съвет правителството да осигури средства за разплащане на фирмите“, е обяснила Комитова, добавяйки, че под прикритието на формулировката текущ ремонт и поддръжка в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи. Тази практика трябва да бъде променена, е посочила Комитова на срещата.

Припомняме, че Комитова осигури 10 млн. лв. за дейностите, извършени в участъка между Чирпан и Стара Загора на автомагистрала „Тракия“. Средствата тогава бяха осигурени от бюджета на АПИ, но общата дължима сума към фирмата-изпълнител е около 40 млн. лв. От Камарата на строителите сигнализираха, че държавата дължи между 600 и 700 млн. лв. на фирмите за извършени ремонтни дейности, но разплащането по проекти се бави. Държавната компания „Автомагистрали“ в лицето на новото ръководство също сигнализира, че финансовият им ресурс е на своя минимум заради раздаваните огромни суми от предишното ръководство.

Уволненият председател на АПИ в интервю за Mediapool е посочил, че в началото на юли пред цялото ръководство на АПИ именно Комитова устно е наредила да се спрат всички ремонти по линия на текущото поддържане, за които няма осигурено финансиране. Комитова обаче отрече изобщо да е знаела за разпореждането на Минчев и определи действието му като „своеволно“.

„Продължаването на тези ремонти при липса на финансиране и дълг към строителните компании за около 700 млн. лв. за свършена работа по линия на текущото поддържане не е коректно“, коментира Минчев пред Mediapool.

Подкрепи Economic.bg