„Автомагистрали“ търси средства, за да разплати извършените пътни ремонти

Държавната компания изпитва затруднения заради раздаваните милиони от предишното ръководство

„Автомагистрали“ търси средства, за да разплати извършените пътни ремонти

Снимка: МРРБ

5568 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Автомагистрали ЕАД

Финансовият ресурс на „Автомагистрали“ е на своя минимум, а причината е раздаваните огромни суми от предишното ръководство на дружеството, алармира изпълнителният директор инж. Валентин Вълков. Освен строителството на нови пътни участъци, дружеството изпълнява ремонти по пътната мрежа, възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ след обществени поръчки, като използва и подизпълнители. Без одобрение от страна на АПИ предишното ръководство е раздало 19 млн. лв. по такива договори, съобщи Вълков.

Именно осигуряване на средства за разплащания за пътни обекти, които са в процес на изпълнение, обсъдиха инж. Вълков, регионалният министър Виолета Комитова и представители на АПИ. Недостигът на финансов ресурс за текущи ремонти по републиканските пътища е заради възложената в много по-голям обем работа, отколкото е предвиденият за тази година бюджет на АПИ.

Ресорният министър Комитова съобщи, че плащанията към фирмите ще бъдат правени след проверка на качеството на извършените дейности. Председателят на УС на АПИ Апостол Минчев заяви, че ще назначи техническа експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия, която да провери дали е целесъобразна промяната в проекта за участък от магистрала „Хемус“. Промяната предвижда вместо тунел да бъде изградена траншея.

На срещата са обсъдени и слабостите на тол системата и възможности за нейното оптимизиране, съобщават от министерството.

Преди дни в интервю за TV1 председателят на съвета на директорите на „Автомагистрали“ Десислава Христова обяви, че в периода април – май предишното ръководство е раздало 50 млн. към най-различни фирми. Част от тях са по ин-хаус процедури. Въпреки че АПИ одобрява сертификатите за извършена работа, около 18 млн. лв. са платени без одобрението на пътната агенция. По думите на Христова сметката на дружеството е била източена, за да се разплащат ударно аванси към трети лица, за които няма основания.

Новото ръководство на дружеството коментира, че старият борд е отхвърлил предложение за вътрешни правила и е предпочело да се плати на външно лица, което да ги изготви. Така около 30 хил. лв. са платени за изготвянето им. Христова коментира, че са раздадени много пари на физически и юридически лица за услуги, които дружеството може да извърши с неговия наличен капацитет.

Преди седмица служебният финансов министър Асен Василев съобщи за неправомерно раздаваните средства при предишните ръководство на АПИ и „Автомагистрали“. Тогава стана ясно, че пътната агенция е най-големият получател на средства от държавата за период от две години. АПИ е сключила договори с „Автомагистрали“ за 3.1 млрд. лв. без обществени поръчки.

Подкрепи Economic.bg