Недостигът на чипове принуждава Panasonic да намалява производства

Японската компания не може да покрие нуждата си от полупроводникови елементи за домашните слънчеви панели

Недостигът на чипове принуждава Panasonic да намалява производства

Снимка: Panasonic

532 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Недостиг на чипове

Panasonic скоро ще спре производството на ключов компонент за слънчеви покривни клетки поради глобалната криза при доставките на полупроводници.

В края на юни японската компания изпрати на партньорите си известие, че доставките ще бъдат забавени и при климатичните инсталации, използвани в жилищни слънчеви системи. Очаква се електронният гигант да спре производството на редица продукти, започвайки още този месец, пише Nikkei.

Тези промени произтичат от пожара през март в заводa за чипове, управляван от Renesas Electronics, който наруши доставката на полупроводници за климатици. Въпреки че се очаква производството на устройствата да се нормализира до следващия януари, продукцията се очаква да намалее между 20 и 30% през това време.

Кондиционерът е вид инвертор, който модулира слънчевата електроенергия в електричество, което може да се използва в домакинствата. Въз основа на инверторния капацитет, миналата година в Япония са продадени около 6.8 гигавата електрически климатици, според консултантската компания RTS в Токио. Huawei Technologies, която е силна в големите слънчеви ферми, държи най-големия дял от устройствата – 20%.

Пазарът на жилища заема около 30% от енергийните климатици въз основа на инверторния капацитет, но според изчисленията домашната слънчева система изисква повече единици от компонента.

С приблизително 30% дял, Panasonic е водещият доставчик на електрически климатици за домашни слънчеви клетки, следван от Omron и Tabuchi Electric.

Очевидно полупроводниците на Renesas се използват в част от мощностите на Tabuchi. „Те ще бъдат трудни за замяна“, каза представител на компанията.

Tabuchi ще поддържа производството, като следи инвентара си. Но с ниски запаси на някои други електронни продукти, компанията е информирала клиентите, че доставките може да се забавят.

Omron не разкри подробности за това как е повлиян бизнесът му, въпреки че заяви, че усеща ефектите от глобалния недостиг на полупроводници.

Производството на полупроводници в Renesas се възстанови до нивата отпреди пожара на 24 юни, но доставките все още не са се върнали към предишните обеми и изглежда, че сега с приоритет е автомобилната индустрия.

Въпреки че производителите на слънчеви клетки и жилищните компании се насочват към осигуряване на заместващи продукти, това превключване ще отнеме време, тъй като заместителят трябва да бъде тестван и сертифициран за дълготрайност.

Разходите за поръчки нарастват, тъй като компаниите се конкурират помежду си“, каза изпълнителен директор в строителна компания.

Delta Electronics, тайвански доставчик на климатици, казва, че вижда търсене от японски производители, вероятно поради търсенето на заместващи продукти.

Последствията от кризата са ударили различни крайни продукти. Освен за автомобили, производството е забавило широк спектър от потребителски стоки, включително автомобилни навигационни системи, климатици и телевизори. Тази тенденция помрачи перспективите за потребителските разходи на фона на епидемията от коронавирус.

Подкрепи Economic.bg