Краят на българския летен сезон може да дойде с COVID вълната

И въпреки че тази година ситуацията е малко по-положителна за туристическия бизнес от миналата, то краят на сезона е непредвидим

Краят на българския летен сезон може да дойде с COVID вълната

Снимка: Красимир Свраков

10625 ~ 5 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

В средата на август България ще премине от „зелена“ в „оранжева“ зона, а до септември – в „червена“„ главно заради масовото разпространение на индийския вариант на коронавируса. Така туристическият бизнес ще бъде изправен отново пред големи трудности, именно когато трябва да посреща туристи. Тази година летният сезон дори може да приключи по-рано от традиционното, опасяват се от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ).

Въпреки това бизнесът разчита на месеците, в които може да работи и да посреща туристи, докато епидемиологичната обстановка не се влоши. И ако по Северното Черноморие традиционните туристи от Германия, Великобритания, Русия и Украйна липсват или са в пъти по-малко от предишни години, то по Южното посрещат посетители дори от Румъния.

Евелина Пулева е собственик на апартхотел в Поморие и член на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) и потвърждава тенденцията, че все повече румънци избират да почиват на юг. Тя коментира, че въпреки непредвидимостта и трудности, пред които беше изправен бизнесът заради преминаването на различни страни от една цветова зона в друга заради покачването на новоинфектираните, тази година много повече хотели са решили да отворят врати и да посрещат гости, отколкото през 2020 г. Нещо повече – къщите за гости и апартхотелите се радват на много по-висока заетост, отколкото през предишни летни сезони. Като причина за тази нова тенденция Пулева изтъква страха у хората от евентуална зараза. Именно заради това големите хотелски вериги страдат от липса на клиенти. При тях заетостта е до 50%, докато при къщите за гости този процент е по-висок.

Заетостта като цяло е по-висока тази година по Южното Черноморие, отколкото беше миналата година през юли. Тя достига до 80%, което радва собствениците, но със сигурност не може да достигне нивата през 2019 г., посочва Пулева.

Чуждестранните туристи

Туристите от Румъния влизат у нас без изискване за представяне на какъвто и да е документ. В този списък беше и Чехия, но в последната заповед на здравното министерство, която разпределя страните в различните цветови зони, централноевропейската държава отпадна. Липсата на чешки туристи ще се отрази зле на летния сезон, смятат и Пулева, и Павлина Илиева – председател на УС на ОБТ. Последиците от това ще проличат през август. Проблем е и липсата на туристи от Великобритания, коментира Илиева. Според Пулева обаче, туристите от Великобритания се компенсират с тези от Румъния и Украйна.

Руските посетители, които са традиционен пазар за България, също бяха изправени пред големи пречки заради невъзможността да пътуват до страната ни. Изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) Мая Ломидзе коментира пред руската агенция "Интерфакс", че въпреки възобновяването на полетите до България и увеличаването на броя им от 24 юли, дестинацията не е много популярна сред руските туристи поради високите цени на билетите. Според нея увеличението на трафика към страната ни тази година се е случило твърде късно, а цената на пътуване се приближава до пътуване в Турция, където традиционно летният сезон продължава по-дълго от българския. Това кара по-голяма част от руските граждани да избират именно южната ни съседка пред нас.

Според Пулева, тази година руските туристи в действителност не са толкова много като други години, но „все пак ги има“.

"Отваряне - затваряне" и непредвидимостта на противоепидемичните мерки

Друга причина за намаления обем чуждестранни туристи в България е изискването на здравното министерство за представяне и на отрицателен PCR тест. За някои граждани от други страни здравните власти го изискват като условие, дори при напълно ваксинирани лица. Според председателят на ОБТ това е голям проблем пред бизнеса. Липсата на предвидимост, имайки предвид непрекъснатото попадане на страните в различна цветова зона, носи след себе си големи проблеми за българския туризъм. Изискването ваксинирани туристи от някои държави да представят отрицателен тест, също е нелогично, смята Илиева.

Ако вирусът е толкова смъртоносен, защо ваксинацията не е задължителна?“, пита тя. Ако това е единственият начин икономиката да работи, защо властите продължават да препоръчват ваксинирането, а не го направят задължително?, поставя като въпрос председателят на ОБТ.

Според Илиева туризмът е голямо перо от икономиката на страната и със сигурност намалените приходи, които ще бъдат отчетени тази година, ще дадат отражение като цяло на бюджета.

Според Пулева и БРТК ограничителните мерки не са толкова голям проблем. Дори е по-добре да ги има, отколкото рискът от заразяване да бъде голям и дейността им да бъде стопирана изцяло. Според нея вече всички туристи са свикнали с ограниченията и представянето на документи за здравословния им статус. Дори страната ни да премине в заплашителната „оранжева“ зона, тя смята, че чуждестранните туристи, които имат вече планирани резервации, няма да се откажат от пътуванията. Ако пък влезем и в „червената“ зона, българите може би ще препокрият загубите.

Българските туристи

Българите отново са спасителният пояс за родния туризъм. Миналата година със сигурност можеше да се каже, че именно те спасиха летния сезон, коментира Пулева. Тази година тяхната роля отново е значима. Именно те са открили сезона по Южното Черноморие още през юни. Летният сезон е започнал по-късно за Слънчев бряг, където собствениците на хотели са започнали да посрещат туристи от юли. Нова тенденция, която наблюдават от ОБТ, е че все повече българи, които живеят в чужбина, но имат имоти по морето, решават да почиват у нас това лято.

Българите избират традиционно да почиват в по-южните части на Черноморието", посочва Пулева.

Липса на кадри

Огромен проблем за бизнеса, около който се обединяват БРТК и ОБТ, е липсата на кадри. Заради ограничената работа много служители са решили да се пренасочат към други професии, които няма шанс да бъдат затворени или при които работата не спира.

В това отношение ситуацията е много тежка. Има екскурзоводи, които станаха продавачи“, коментира Пулева.

Това влияе на целия работен процес – от съставянето на графици, през осигуряване на изхранването до почистването на помещенията след гостите.

И Илиева, и Пулева смятат, че летният сезон и последствията, които се задават за него след влошаването на епидемиологичната обстановка, могат да бъдат смекчени само от решенията на здравното министерство. От ОБТ смятат, че летният сезон ще е само месец и половина – времето преди настъпването на вируса.

След като се разплатим с клиентите по финансирането от министерството, голяма част от нас ще си зададем въпроса дали продължаваме или приключваме“, коментира председателят на ОБТ. 

Припомняме, че туроператорите кандидатстват за финансова помощ в размер на 16.4 млн. лв., с които трябва да се разплатят към клиентите си за неосъществени пътувания заради пандемията. Още преди стартирането на кандидастването за помощта, от бранша алармираха, че са изправени през фалит.

„Мъдрата политика на здравното министерство ще изиграе голяма роля за това как ще приключи летният сезон. Ако сега докажем, че може да направим един добър летен сезон, то и зимният сезон ще е добър“, смята пък Пулева.

Подкрепи Economic.bg