Кабинетът определи 510 училища за „иновативни“

73 училища получават статут на иновативни за първи път, а в 437 иновациите продължават от предходни години

Кабинетът определи 510 училища за „иновативни“

Снимка: Unsplash

776 ~ 1 мин. четене

Правителството одобри Списъка на иновативните училища в България за учебната 2021/2022 г. Той включва 510 училища от 137 общини в 28 области.

В иновативните училища са въведени нови учебни практики, предмети и програми, класните стаи са подредени по нетрадиционен начин. Те кандидатстват за придобиване на статута в рамките на до 4 години и обхващат всички или част от учениците.

73 училища получават статут на иновативни за първи път. В 437 иновациите продължават от предходни години. От списъка отпадат 64 училища. В повечето от тях иновациите са приключили, а три ги прекратяват по решение на педагогическите колективи и Регионалните управления на образованието.

Всяка учебна година се описват конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. Иновациите в образователната система имат за цел да подобрят резултатите на учениците, да повишат мотивацията им за учене, участието им в училищния живот и да развият креативното си мислене, различни компетентности и емоционална интелигентност.

Проектите са одобрени от Комисията за иновативните училища към Министерството на образованието и науката. Тази година в нея постъпиха 234 предложения. В комисията участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.

Подкрепи Economic.bg