Кабинетът предлага всички пенсионери да взимат над линията на бедност

Служебното правителство внася актуализация на бюджета

Кабинетът предлага всички пенсионери да взимат над линията на бедност

Снимка: Красимир Свраков

12114 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Служебното правителство внася в Народното събрание актуализация на бюджета, с която се увеличава минималната пенсия от 300 лв. на 340 лв., а максималната – от 1440 лв. на 1500 лв. В същото време пенсионерите, които взимат под 369 лв., което за 2021 г. в България е линията на бедност, ще получават и социални добавки. Така няма да има пенсионер, който да получава от държавата под 369 лв. За тези добавки пенсионерите следва да нямат големи жилища или големи банкови влогове.

Така всички пенсионери ще бъдат извадени от линията на бедност“, посочи финансовият министър Асен Василев.

Той уточни, че към момента 43%, или 907 хил. пенсионери получават пенсия под линията на бедност, а ако предложението на служебния кабинет се приеме, този процент ще бъде нула.

Това се случва за първи път, поне през последните 30 години“, обобщи министър Василев.

Надбавката ще се плаща по критерии, които ще се определят от МТСП на пенсионери, които нямат други източници на доходи.

Останалите пенсии между минималната и максималната ще бъдат преизчислени чрез вдигане на тежестта на коефициента за стаж от 1.2 на 1.35 пункта. Социалната пенсия ще бъде повишена от 158 лв. на 170 лв. Всички тези социални помощи ще струват на бюджета 575 млн. лв., като те са планирани за последните три месеца на годината – октомври, ноември и декември, тъй като няма техническо време да бъде прието по-рано, коментира Василев. В такъв случай до септември включително всички пенсионери ще получават добавка от 50 лв., каквато има от лятото на миналата година.

Увеличени са и разходите за подкрепа на бизнеса – с 430 млн. лв., за здравеопазване – с 335 млн. лв. и други разходи – с 200 млн. лв. Предвидени са и разходи за президентските избори наесен, като е включен и най-скъпият сценарий, в който има и балотаж, и избори 2 в 1, т.е. и нови предсрочни парламентарни избори. В допълнителните разходи са включени и средства за повишената вноска за членство в Европейския съюз заради преизчисляване на база „Брекзит“.

По думите на Василев тези нови разходи са осигурени благодарение на очаквани допълнителни приходи по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и на допълнителните приходи от подобрената събираемост на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Те възлизат на приблизително 2 млрд. лв.

„Около 1.6 млрд. лв. от допълнителните приходи идват от подобрена събираемост от приходните администрации и по-добрата икономическа активност. Други 424 млн. лв. са от това, че авансът по Плана за възстановяване се вдига от 10 на 13%“, каза още Василев. Той изнесе данни, че НАП и Агенция „Митници“ са събрали с 4.4% повече приходи спрямо плана за годината, а спрямо миналата година ръстът на приходите е 12%. 

Тази година растежът на БВП е леко подобрен спрямо последните прогнози за страната, коефициентът на безработица е заложен такъв, какъвто е, а инфлацията е 2%. На базата на тази макрорамка е актуализиран бюджетът за 2021 г.“, обясни министърът.

Според изчисленията ще има леко намаляване на заложения дефицит. „Въпреки че увеличаваме разходите, приходите растат по-бързо, така че дефицитът намалява с 0. пр. пункта“, обясни финансовият министър. Той е на мнение, че не се налага поемането на допълнителен дълг през годината, като ще се поеме само дългът, заложен в бюджета за 2021 г. – даже малко по-малко.

Служебният финансов министър уточни, че планът за актуализация на бюджета е представен на пет от парламентарно представените партии, като ДПС са отказали дискусии и са заявили, че „предпочитат да се запознаят с доклада в парламента“.

Подкрепи Economic.bg