Опасенията от нова COVID вълна изпразниха британските магазини

Търговците алармират, че в редица региони на страната хората започват да се презапасяват с храна, гориво и тоалетна хартия

Опасенията от нова COVID вълна изпразниха британските магазини

Снимка: Pixabay

756 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Стотици хиляди работници във Великобритания са получили инструкции от своите ръководители да се запасят с храна и вещи от първа необходимост, тъй като опасността от нова COVID вълна е реална. Това обяви британският бизнес секретар Кваси Квартенг, предава Reuters. На тези хора им е казано и да се изолират.

Правителството е много загрижено за ситуацията. В множество региони се наблюдават празни рафтове в магазините, както и колони от автомобили на бензиностанциите“, заявява Квартенг.

Той добави, че всичко е започнало в социалните мрежи, където са публикувани снимки на разграбени магазини и по този начин се е създало усещане у хората за липса на време и че „за тях няма да остане храна или тоалетна хартия“.  

По време на първия национален локдаун във Великобритания търговците нямаха възможност да заредят магазините си, тъй като и складовете бяха празни заради ограниченията за пътуване.

Квартенг не изключва възможността за повтаряне на сценария, тъй като немалка част от складовете за хранителни стоки са изпразнени, защото доставките пристигат трудно на Острова заради Брекзит.

Андрю Опи, директор по храните и устойчивостта в лобистката група в индустрията British Retail Consortium, заяви, че правителството трябва да действа бързо и да създаде по-добри условия за транспортиране на стоките.

Подкрепи Economic.bg