„Ако Турция пусне бежанците, ще съборят оградата и ще минат“

В подобни критични ситуации дипломацията е ключова, категоричен е премиерът

„Ако Турция пусне бежанците, ще съборят оградата и ще минат“

Снимка: Министерски съвет

„Ако дойдат 50 000-100 000 бежанци на оградата и армията, и полицията да са там, нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Оградата ще се събори и ще минат”.

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти изявлението на турския президент Реджеп Ердоган, че ще отвори "границите към Европейския съюз за сирийските бежанци".

По време на вчерашното изявление на турския президент пред представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието, той категорично заяви: "Ей, Европейския съюз, осъзнай се! Ако се опитваш да критикуваш нашата операция като окупационна, работата ни е лесна. Ще отворим границите и ще ти изпратим 3,6 милиона бежанци".

„България има перфектни отношения с Турция. Натискът от турската граница към момента е нулев”, каза Бойко Борисов. Той поясни, че в подобни критични ситуации най-правилното решение е да се поддържат дипломатически отношения. „В момента най-важна е дипломацията и да се спазва споразумението с турската държава. Колкото сме по-пестеливи с думите в тази ситуация, толкова по-добре”, посочи още Борисов.

"Докато сме с Каракачанов няма страшно", заяви той. От своя страна военният министър посочи, че основание за притеснения няма. Въпреки това са взети всички мерки. Каракачанов поясни, че в подобни критични ситуации най-правилното решение е да се поддържат дипломатични отношения. Борисов продължи, че "колкото сме по-пестеливи с думите в тази ситуация, толкова по-добре. България има перфектни отношения с Турция".

Коментари: 0