Борисов е настоял пред Съвета за зелен коридор за ваксинирани

България облекчава мерките, защото показателите са добри, за разлика от останалите държави, поясни премиерът

Борисов е настоял пред Съвета за зелен коридор за ваксинирани
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Идеята да бъдат осигурени т.нар. „зелени коридори“ за ваксинираните от COVID-19 граждани (при строго запазване на личните им данни) е добра, но не трябва да се поставят ограничения за пътуване на тези, които не са се ваксинирали. Това е заявил българският министър-председател Бойко Борисов по време на онлайн среща с останалите лидери от Европейския съвет.

Ваксини срещу коронавирус

По време на разговорите Борисов е изразил положително мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна да даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията.

„Разбира се, това може да влезе в действие, само когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията", подчерта българският премиер. Борисов добави, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксинирането е най-доброто, което е направил Европейският съюз.

„Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания", добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.

Премиерът заяви, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок, докато в България "мерките са либерални и същевременно ефективни".

„С дисциплина, дистанция и толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун", отбеляза премиерът Борисов и добави: „Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек".

Борисов изрази притеснените си относно забавените доставки на ваксини и подчерта, че компаниите трябва да засилят производството. „С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок", заяви Борисов.

Какво се разбраха евролидерите

Решени сме да продължим да работим заедно и да координираме действията си за справяне с пандемията и последиците от нея. Епидемичната обстановка продължава да бъде тежка и новите варианти на вируса създават допълнителни предизвикателства. Ето защо трябва да продължим със строгите ограничения, като същевременно увеличим усилията за ускоряване на предоставянето на ваксини.

За момента неналожителните пътувания трябва да бъдат ограничени. Приветстваме приемането на двете препоръки на Съвета относно пътуванията в рамките на ЕС и към него, съгласно които може да бъдат въвеждани ограничения в съответствие с принципите на пропорционалност и недискриминация и при отчитане на специфичното положение на трансграничните общности. Безпрепятственият поток на стоки и услуги в рамките на единния пазар трябва да бъде гарантиран, включително чрез използване на зелени ленти за преминаване.

Ваксинацията започна във всички държави членки и стратегията ни за ваксините гарантира, че всички държави членки имат достъп до ваксини. При все това ние трябва спешно да ускорим процеса на разрешаване, производство и разпространение на ваксините, както и ваксинирането. Необходимо е също така да засилим капацитета си за наблюдение и откриване, за да идентифицираме вариантите на вируса възможно най-рано, така че да контролираме тяхното разпространение, както е посочено в съобщението на Комисията „Инкубатор HERA: Съвместна подготовка за заплахата от вариантите на COVID-19“. Подкрепяме допълнителните усилия на Комисията да работи заедно с индустрията и държавите членки за увеличаване на капацитета на настоящото производство на ваксини, както и, при необходимост, за адаптиране на ваксините към новите варианти. Подкрепяме и продължаващите усилия на Комисията за по-ускорено осигуряване на наличност от суровини, улесняване на сключването на споразумения между производителите по веригите на доставки и разширяване на съществуващите съоръжения, за да се подпомогне разрастването на производството в ЕС и да се постигне напредък в научноизследователската и развойната дейност. Дружествата трябва да гарантират предвидимост на своето производство на ваксини и да спазват договорните срокове за доставка. Следва да се повиши прозрачността по отношение на всички усилия, които се полагат.

Призоваваме работата по общ подход към сертификатите за ваксинация да продължи, като ще разгледаме отново този въпрос.

Потвърждаваме отново солидарността си с третите държави и подчертаваме решимостта си да засилим глобалния отговор на пандемията. Запазваме ангажимента си да подобрим достъпа до ваксини за приоритетните групи в нашите съседни страни и извън тях въз основа на общи принципи, както и да подкрепяме глобален подход чрез механизма COVAX. Приветстваме първите планове по механизма COVAX за разпределяне на ваксини към 92 държави с ниски и средни доходи. Ангажираме се да внасяме полагащия се на ЕС дял във финансирането на ускорителя за достъп до инструменти за борба с COVID-19.

Ще продължим да наблюдаваме отблизо цялостната ситуация и да предприемаме необходимите действия.

Коментари: 0