Борисов: Китайският премиер лично се ангажира с АЕЦ „Белене“

Ли Къцян заяви, че страната му е готова да инвестира в региона при спазването на законите на ЕС

Борисов: Китайският премиер лично се ангажира с АЕЦ „Белене“
1244 ~ 2 мин. четене
Китайският премиер Ли Къцян лично се е ангажирал проектът АЕЦ „Белене“ да има успешен край. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Министерския съвет днес. Китайският висш държавен чиновник е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България.

„С контактите, които Китай има с държавите членки на ЕС, действително бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни още Борисов, коментирайки заявените от китайска страна намерения китайски компании да участват в строежа на втората атомна електроцентрала в България.

По време на пресконференцията министър-председателят заяви, че има напредък по отношение на инфраструктурните проекти. „Съвременното китайско правителство има стратегия за 50 години напред. Бях озадачен, когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, заяви още Борисов.

От своя страна председателят на Държавния съвет на Китай заяви, че инициативата „16+1“ не е насочена да разделя Европейския съюз, а да подкрепи европейската интеграция. „Китай иска просперираща Европа и силно евро. „16+1“ не е политическа инициатива. Не е вярно, че ще разделяме ЕС, защото ние разбираме, че Европейският съюз е важен за глобалния просперитет“, посочи още Ли Къцян.

Българският премиер посочи, че целта на срещите във формата е да повишат брутния вътрешен продукт и доходите на гражданите. „Искам това послание да прозвучи много ясно от София към всички мои колеги в Европа. Целим не разделяне на Съюза, а напротив – колкото може повече изостаналите Балкани да достигнат до доходите, които всички желаем да имаме. Това е целта на тези многостранни и двустранни срещи“, коментира още Бойко Борисов. „Форматът „16+1“ не разделя Европа. Това не е геополитически съюз и не противопоставя никого в Европа“, посочи още той.

Ли Къцян заяви, че страната му е готова да инвестира в региона при спазването на законите, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. „Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия“, поясни Ли Къцян и допълни, че страната му е готова за сътрудничество в областта на ядрената енергетика и в земеделието. По думите му Китай ще отвори пазарите си, за да улесни чуждестранните инвеститори и да даде повече възможности за България.
Подкрепи Economic.bg