Борисов нареди Стоян Мавродиев да бъде махнат от ББР

Целият Борд на директорите ще бъде сменен заради съмнителна сделка за финансиране на колекторска фирма

Борисов нареди Стоян Мавродиев да бъде махнат от ББР
11982 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цялото ръководство на ББР ще бъде сменено. Това обяви на редовния сутрешен брифинг днес премиерът Бойко Борисов. Главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев и останалите от Управителният съвет ще бъдат освободени, след като медийни публикации разкриха, че те са отпуснали кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. 

В последствие ББР опита да обясни, че това е по тяхна собствена антикризисна мярка, но обяснението не издържа, тъй като самият процес по финансирането е започнал преди разразяването на епидемията в България.

"Възмутен съм от това, което направи ББР. Министърът на финансите ми каза, че никой с него не е говорил за това. И министърът на икономиката, който е принципал на ББР, също. И съм му наредил изпълнителните директори в Борда да бъдат незабавно освободени. ББР действа като всяка останала банка. Но за народа това е държавна банка. Затова принципалът да свиква Борда и да освобождава всичко в него“, нареди Борисов.

Припомняме, че държавата използва 700 млн. лв. от парите на данъкоплатците, за да подкрепи фирми и хора именно през ББР. Отпуснатият кредит се явява над 10% от тази помощ.

Вчера ББР даде извънредна пресконференция, след като излязоха разкритията на вестник "Капитал", на която Стоян Мавродиев заяви, че тези разкрития са лична атака срещу него и срещу правителството. Той също така обясни, че ББР, която по своята същност трябва да подкрепя малки и средни предприятия, отдавна работи с колекторската фирма и тя вече е погасила друг подобен кредит.

„Конкретната сделка е с кредитополучател, с когото вече имаме отношения и е погасил друг свой кредит. Кредитополучателят е "С.Г. Груп". Те, купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще могат да подпомогнат две други български банки. Осигуряваме им ликвидност от една страна. От друга страна за този срок от 10 години, за който сме се договорили, кредитополучателят ще може да се договори с другите 750 кредитора", обясни вчера Николай Димитров, един от изпълнителните директори на ББР.

Подкрепи Economic.bg