Пазарите продължават да се лутат между добри и лоши новини

Индустриалният Dow Jones се раздели с интрадневния си ръст от над 900 пункта, за да финишира с изоставане от 26 точки

Пазарите продължават да се лутат между добри и лоши новини

Снимка: БТА

632 ~ 3 мин. четене

Инвеститорите на американските фондови пазари изживяха поредна изключително волатилна сесия, в която настроенията се променяха в рамките на минути. Спекулациите за броя на заболели от коронавирус и дългосрочните икономически последствия от епидемията бяха сред основните теми, движещи пазара. В началото на сесията акциите на Wall Street продължиха силното си представяне, достигайки до нови локални върхове, но в късните часове на търговията мечките взеха надмощие, придвижвайки основните борсови индекси към червена територия.

Индустриалният Dow Jones се раздели с интрадневния си ръст от над 900 пункта, за да финишира с изоставане от 26 точки. Широкият бенчмарк S&P500 и технологичният NASDAQ отстъпиха със съответно 0.2% и 0.3%, след като по-рано бяха постигнали повишения от по над 3%.

Междувременно европейската сесия завърши с оптимизъм, а основните индекси – на зелена територия. Немският DAX поведе победителите с ръст от 2.79%, следван от FTSE и САС с повишения от по малко над 2%. Впечатление направиха няколко компании със силно представяне в индивидуален план. Киноверигата Cineworld записа близо 50% ръст на цената на акциите си, след като разкри плана си за справяне със сегашната ситуация, включваща орязване на дивидента и отлагане плащането на пълните възнаграждения на висшия мениджмънт, докато Британската имотна компания Hammerson и туроператорът Carnival отбелязаха съответно 33% и 21% скок на стойността на книжата си.

Акценти днес

Федерален резерв на САЩ – Доклад

В сряда в 21:00 часа българско време Федералният резерв на САЩ ще публикува доклада от последното си заседание. С оглед извънредното решение на централната банка да понижи основния си лихвен процент със 75 базисни пункта, инвеститорите ще очакват с голям интерес текста, в опит да намерят промени в дългосрочната позиция на Банката относно монетарната политика на страната.

Инструмент на фокус - Glencore Plc.

Близо двугодишният низходящ тренд на акциите на Glencore ускори движението си в началото на 2020, след като цената проби подкрепата при 16 паунда. Очакваме това ниво да приеме ролята на съпротива и негов тест да бъде показателен за движението до края на 2020. При завръщане в границите на канала, може да се потърси вход в дълга позиция, като е желателно тя да бъде ограничена до тест на 50-седмичната ЕМА.

EUR/GBP

Низходящият тренд на EUR/GBP, датиращ от средата на месец февруари, е на път да бъде тестван около ниво 0.8850, където силна съпротива оказват низходяща тренд линия и 50-периодната експоненциална средна. При успешен пробив, желателно е изчакване на неговото потвърждение, като при подобен сценарии покупка ще осигури добри перспективи печалба.   

XAU/USD

През последните седмици златото е един от най-волатилните инструменти на капиталовите пазари. След краткосрочен тест на ниво $1450 за тройунция, ценният метал се изстрелва във възходяща посока, връщайки доверието на инвеститорите в стойността си. Очакваме движението да продължи до достигане на нов локален максимум над ключовите $1700.

CAC40

На седмична графика може да видим как френският индекс бързо се отдалечи от психологическите 4000 пункта, което го доближи до тест на съпротивата при дъното, формирано края на 2018 година. Индикаторът стохастик се намира в процес на възходящо пресичане, което подкрепя бичите нагласи, но съветваме вход в дълга позиция да се избягва, преди категоричен пробив на ниво 4500 пункта.

Подкрепи Economic.bg