Тръмп иска от Конгреса още $250 млрд. за подкрепа на малкия бизнес

Демократите пък работят по нов законопроект, който да осигури допълнително 1 трлн. долара за подкрепа на бизнеса в страната

Тръмп иска от Конгреса още $250 млрд. за подкрепа на малкия бизнес

Снимка: БТА

636 ~ 2 мин. четене

Администрацията на Тръмп поиска от Конгреса допълнителни 250 млрд. долара спешна икономическа помощ за малките американски предприятия, които страдат от пандемията от коронавируса, пише Reuters.

В публикация в Twitter министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че се е консултирал с лидерите на конгреса относно необходимостта от втори кръг от финансиране.

Ако бъде одобрена от Конгреса, помощта ще добави към другите 349 мрд. долара опрощаеми заеми за малки предприятия, които влязоха в сила на 27 март като част от икономическите стимули на обща стойност 2.3 трлн. долара, одобрени в отговор на епидемията от вируса.

Малко преди съобщението на Мнучин, републиканецът Макконъл каза в изявление: „Бързо става ясно, че Конгресът ще трябва да осигури повече финансиране или тази решаваща програма може да пресъхне.“ Той добави, че ще работи с Мнучин и лидера на демократите в Сената Чък Шумер по инициативата с цел спечелване на одобрението на Сената в четвъртък.

Не стана ясно веднага дали първите двама демократи в Конгреса - председателят на парламента Шумер и на Камарата на представителите Нанси Пелоси, ще приемат този график, тъй като от началото на март те настояват за по-широк набор от мерки, които ще включват четвърти законопроект за отговор на коронавируса.

Бързо действие от страна на Сената ще подчертае тежката ситуация на малките предприятия, които бяха затворени заради епидемията от коронавируса.

Подкрепата на Макконъл също бележи промяна в отношението към проблема. Той предупреди в интервю от 1 април пред „Вашингтон пост“, че Пелоси не трябва да предприема „преждевременна“ четвърта прорма за стимулиране, свързана с пандемията. Но само дни след стартирането на заемите за малкия бизнес заради случаите с коронавирус, който бушува в много части на Съединените щати, вече има натиск за повече помощ.

„Има критична необходимост от попълване на (заемния) фонд, за да се гарантира, че повече от 30 милиона малки предприятия в Америка ще имат достъп до тази критична за техния живот помощ“, заяви председателят на Сенатския комитет за малък бизнес Марко Рубио.

Ресторантите и хотелите са сред предприятията, които са най-силно засегнати от огнището на коронавируса, като много от тях са затворени.

Програмата за заеми има за цел да насърчи малките предприятия да задържат служителите си и да им помогне да плащат наеми, ипотеки, комунални услуги и други режийни разходи.

Междувременно демократите в Конгреса изработиха редица допълнителни мерки, които планират да предприемат през следващите седмици.

Демократичните сенатори във вторник поискаха до 25 000 долара временни, федерално изплатени бонуси за медицинските работници и други основни услуги, като фармацевти, работници в магазините за хранителни стоки и шофьорите на камиони, чиито работни места ги излагат на по-голям риск от коронавирусна инфекция.

Планът им също съдържаше 15 000 долара стимули за подпомагане на наемането на хора в системата на спешната помощ и здравни и домашни работници.

Пелоси в понеделник се консултира с членове на нейното демократично мнозинство относно комисиите в Камарата, работещи по законопроект, който може да осигури 1 трлн. долара за увеличаване на мярката, която сега е на стойност 2.3 трлн. долара, влязла в сила миналия месец.

Подкрепи Economic.bg