Тръмп заплаши да спре парите към Световната здравна организация

Американският лидер изрази съмнения, че СЗО иска да саботира страната му

Тръмп заплаши да спре парите към Световната здравна организация

Снимка: Wikimedia

5888 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Доналд Тръмп заплаши, че ще преразгледа и евентуално ще спре значителното американско финансиране за Световната здравна организация (СЗО). Това обяви американският президент чрез профила си в Twitter, обяснявайки какво го кара да обмисля този наказателен ход.

„Световната здравна организация наистина се изложи. Поради някаква причина, въпреки че е до голяма степен финансирана от САЩ, тя си остава силно фокусирана върху Китай. Ще обърнем подробно внимание на това“, написа Тръмп, визирайки реакцията на СЗО при избухването на пандемията от коронавируса COVID-19.

Той също така подлага на съмнение доколко СЗО мисли доброто на страната му: „За щастие, отхвърлих техните (на експертите от СЗО) съвети в началото да оставя границите ни отворени за Китай. Защо ни дадоха такава лоша препоръка?“.

Говорителят на Организацията на обединените нации (ООН) Стефан Дюжарик отхвърли тези критики по адрес СЗО.

На 31 януари СЗО посъветва страните да оставят границите си отворени въпреки заразата, въпреки че отбеляза, че държавите имат право да предприемат мерки за защита на гражданите си. В същия ден администрацията на Тръмп обяви ограничения в пътуванията от Китай.

Подкрепи Economic.bg