Борисов: Никога не съм казвал, че кметовете ще подават оставка

Радев и Плевнелиев да седнат и да направят служебно правителство, препоръча премиерът в оставка

Борисов: Никога не съм казвал, че кметовете ще подават оставка
3728 ~ 2 мин. четене

Никога не съм казвал, че кметовете ще си дават оставките. Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

„Това, че казах, че ще си поговоря с кметовете, защото от много места идват сигнали, че не навсякъде те работят така, както хората очакват, това не значи, ще им искаме оставката и те ще напуснат местната власт, за да създадат проблем там“, заяви Борисов.

По думите му те трябва да изпълняват програмата на партията, на хората, които са ги избрали и да си вършат работата добре. „На нашата поща идват хиляди сигнали – има дупка на улицата, друг плочка му се клати, на трети някой му паркира пред гаража. На всеки един трябва да му се отговори“, посочи премиерът в оставка.

Борисов призова двамата президенти – Росен Плевнелиев и Румен Радев заедно да съставят служебното правителство.

„Аз не искам да участваме, това заявих и на президента. Той има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент – да седнат и да направят едно служебно правителство, защото чисто технологично, само ако си представите ново служебно правителство с един премиер, после с друг, самото НСО с двама президенти, с 2 дами, с двама вицепрезиденти, просто това са огромни пари. Те ще изнемогнат, не могат да се справят с всичко това“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни, че е избрал да управлява в коалиция, за да не се навлиза в спиралата на постоянни избори.

„Преди 2 години мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов? Не, тежко беше. Като ги събрах и им казах, че ще правим правителство, защото иначе нови избори. Пак идваше зима, помните ли?

Резултатите щяха да са същите. Пак избори, пак избори, а на границата бежанска вълна, финансова икономическа криза. 2 години с такова мнозинство, какво страшно? Нищо страшно няма. ДСБ искаха да са опозиция, е, направиха така, че и ние да сме опозиция“, каза премиерът в оставка.

Той обаче е бил наясно, че воденото от него правителство няма да издържи дълго. „Mаксимумът на това правителство беше една година. Мислех, че това ще се случи още на местните избори, но там хората понеже гласуват за самите местни власти, съвети и кметове, ГЕРБ имаше категоричен успех и не се случи тогава. Сега малко беше съвсем друга модата“, заяви Борисов.

Подкрепи Economic.bg