Борисов подписа оставката на земеделския зам.-министър

Тя бе поискана от Десислава Танева

Борисов подписа оставката на земеделския зам.-министър
2525 ~ 2 мин. четене

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов е освободен със заповед на премиера Бойко Борисов, става ясно от официално правителствено съобщение. Маринов е освободен по предложение на ресорния министър Десислава Танева.

В официалната заповед се обяснява, че причината са проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители, което от своя страна подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ,,Биологично земеделие” на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени.

Слуховете за исканата оставка на Маринов започнаха още миналата седмица, а днес по bTV той обяви, че в телефонен разговор в петък е отказал на министър Танева да даде интервю по повод мерките за повече български стоки в търговските вериги. По думите му Танева отдавна е против на поста да е „човек от бранша“ и с нея имат конфликти по темата с мерките за повече българско производство. Маринов отрече слуховете, че причината за исканата му оставка е проблем с регистъра на биопроизводителите.

Днес от Българска асоциация биопродукти изпратиха позиция, в която категорично заявяват, че проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него, не се отнасят до работата на Чавдар Маринов и не искат оставката му.

С постановление на Министерският съвет днес се задължиха търговските вериги в България да предлагат в своите магазини продукция от български регионални производители. Търговците и досега изкупуваха продукцията на местни земеделски стопани, за да я продават в обектите си, но правителственото постановление превръща това тяхно желание в задължение и въвежда конкретни изисквания как да се случва това.

Подкрепи Economic.bg