Борисов поиска от БНБ и МФ нови поправки за ERM-2

Премиерът настоява парламентът да решава за курса евро/лев при присъединяване към „чакалнята“ на Еврозоната

Борисов поиска от БНБ и МФ нови поправки за ERM-2

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Премиерът Бойко Борисов поиска от Българската народна банка и Министерството на финансите да подготвят нови законодателни поправки, свързани с очакваното присъединяване на България към Валутно-обменния механизъм (ERM-2), а след това и в Еврозоната. Министър председателят настоява курсът евро/лев, който бъде договорен между останалите държави в Еврозоната, Дания и ЕЦБ, да бъде приеман само с ратификация на парламента.

Преди заседанието на Министерския съвет днес Борисов предложи да има среща на финансовия министър с управителя на БНБ и председателя на бюджетната комисия. На нея да се обсъдят законодателни промени, за да се гарантира курса на лева към еврото. „Тези промени трябва да се съгласуват с Европейската централна банка“, каза Борисов, цитиран от БТА.

„Чух много спекулации по искането България да е в „чакалнята“ на Еврозната. Това е най-важната цел, която да защити финансовата ни система. Когато си в Еврозоната, не можеш да бъдеш от държавите, които са на втора скорост. Всички в общия банков съюз искат да знаят какво е положението на българските банки“, допълни той.

Припомняме, че на 23 януари председателят на бюджетната комисия внесе промени в Закона за БНБ, които по думите на гуверньора на БНБ Димитър Радев са били искани от Европейската централна банка. С тях на практика страната ни се съгласява, че останалите държави във валутния съюз, заедно с Дания и ЕЦБ, с тайно гласуване и след преговори ще определят курса евро/лев, с който ще се присъединим към ERM-2.

Това е стандартно изискване, но начинът, по който управляващите вкараха поправката, събуди много притеснения у обществото. Вместо да се предложи за обществено обсъждане и да се променя директно Закона за БНБ, Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ вкараха текста тихомълком, между първо и второ четене, през преходните и заключителни разпоредби на съвсем друг закон.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма нужда от дискусия и заради това поправката е вкараната по този начин. „И два месеца да беше стоял този текст на сайта на някоя институция, то по него пак щеше да има спекулации“, каза Горанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

Коментари: 0