„В понеделник всички на заведение – обаче ще обяснявате, че е пандемия“

По думите на министър-председателя месец март ще бъде най-тежък за страната ни

„В понеделник всички на заведение – обаче ще обяснявате, че е пандемия“

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От понеделник вечерта (1 март) заведенията отварят, но мерките за дистанция остават, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Чирпан. Според него идният месец ще бъде критичен.

Мерки срещу COVID-19

„В понеделник вечер всички на заведение – обаче ще обясните на хората, че е пандемия. Това, че отваряме ресторантите не е да тръгнат всички и да се заразят“, посочи министър-председателят. 

Борисов призова за внимание, дистанция, ум. „Да минем и март месец и с идването на пролетта мисля, че ще е по-лесно“, добави, цитиран от БНТ.

„Аз винаги съм разчитал на чувството за самосъхранение и интелигентността на българите, така че заведения нека си има, който иска да влезе, да хапне или да отиде на празник, но да знае, че пандемията върлува и отнема човешки животи“, подчерта премиерът.

Той подчерта, че в България „всичко работи“ – училищата, фитнесите, търговските центрове, магазините, докато в други страни, като съседна Гърция, продължават да действат по-строги мерки.

Вчера здpaвният миниcтъp Kocтaдин Aнгeлoв пoдпиca зaпoвeд, c ĸoятo oĸoнчaтeлнo paзpeшaвa нa зaвeдeниятa, ĸaзинaтa и чacтнитe шĸoли дa oтвopят oтнoвo вpaти oт 1 мapт въпpeĸи pъcтa нa СОVІD cлyчaитe в cтpaнaтa.

Премиерът напомни, че тази вечер в България се очаква да пристигнат 57 хил. дози от ваксините на AstraZeneca и увери, че има готовност веднага да бъдат разпределени.

„Полагаме огромни усилия на минутата да ги разкараме. Това са световни доставки. Два дни имахме Европейски съвет, на който всички колеги до един настояват да се спазват договорите и да пристигат ритмично ваксините така, както трябва“, поясни министър-председателят.

Думите на Борисов идват малко, след като от компанията отново обявиха, че имат производствени проблеми и част от доставките ще бъдат забавени, а други с намалено количество. Здравният министър реагира остро на съобщението на AstraZeneca и се скара в ефир на британската компания.

Коментари: 0