Борисов: Увеличението на учителските заплати не е обсъждано с мен

За целта са необходими 250 млн. лв. годишно

Борисов: Увеличението на учителските заплати не е обсъждано с мен

„Сега границата е спокойна. Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по темата за флотилията, колкото повече време минава показва, че съм бил прав, защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент. За мое най-голямо съжаление накрая сметката идва при мен”, коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дивотинския манастир.

Премиерът коментира и решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ „Белене“. По думите му се е случило това, за което е предупреждавал през 2006 година. „Аз лично бях много по-загрижен за решението на арбитража, за радост най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха“. 

Борисов допълни, че е важно с нормален, прагматичен работен план с партньорите от „Росатом“ да се проведат срещи и да се нормализират отношенията между двете компании - НЕК и Росатом, за да се намери най-доброто решение. „Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна това ще бъде най-доброто решение“, заяви премиерът.

Според него сега най-важно е да се уравновеси тона, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да се постигне максимален ефект.

Борисов коментира и предлаганото увеличение на учителските заплати. По думите му темата все още не е обсъждана с финансовия министър Владислав Горанов.

„Може би има резерви в Министерството на образованието за увеличението. Ако те двамата са говорили значи всичко е наред“, отсече премиерът. Той посочи, че за анонсираното от министъра на образованието 10% увеличение на учителските заплати ще са необходими над 250 млн. лв. годишно.

Коментари: 0