Борисов уволни директора на болницата в Пазарджик

НЕЛК ще направи проверка на ТЕЛК решенията, издадени от комисиите в лечебното заведение

След журналистическо разследване:

Борисов уволни директора на болницата в Пазарджик

Снимка: marica.bg

Директорът на болницата в Пазарджик д-р Васил Вълчев е бил уволнен по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Още миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист.

Здравният министър е поискал от НЕЛК да направи проверка на ТЕЛК решенията, издадени от комисиите в МБАЛ-Пазарджик.

По разпореждане на Ананиев в понеделник Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започна пълна проверка на лечебното заведение.

Вчера разследване на Nova показа, че Вълчев е получавал сигнали от години за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в болницата, но не е предприемал нищо. ТЕЛК-овете за цялата област се издават от две комисии, като и двете са към държавната болница в Пазарджик и са на подчинение на директора Вълчев, както и лекарите в тях.

Също така се оказа, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от собствените си комисии. Разследването обаче показва, че те видимо нямат проблемите, за които са освидетелствани.

Председателят на едната комисия - д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие. Екипът на медията обаче я заснема, че няма никакви проблеми с равновесието. Така, освен заплатата си в болницата, тя получава отделно 470 лева месечна пенсия за инвалидност. Наред с това, ТЕЛК решението ѝ е пожизнено, каквото много рядко се издава. Това означава, че не трябва да се явява на комисия през две години, както трябва да правят 95% от хората с увреждания у нас, включително и тези с ампутирани крайници.

Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия. Неговото увреждане е загуба на слуха - 57%. За да чува трябва да ползва слухов апарат и, според написаното от колегите му, може да чуе само звук с височина над 85 децибела. Тоест според стандартите не може да чуе нормален говор от половин метър. На практика е глух. Екипът на Nova е проверил и е установил, че това съвсем не е така и лекарят чува без проблем името си.
Коментари: 0