Борисов: Затваряме границите, чакам писмено решение от ЕК от кога да го въведа

Цял хотел в София е поставен по карантина, съобщи още той

Борисов: Затваряме границите, чакам писмено решение от ЕК от кога да го въведа
10126 ~ 2 мин. четене

Европейският съюз (ЕС) ще затвори всички граници за граждани от трети страни. Все още обаче не е ясно от кога ще се въведе тази мярка, защото се очаква писмено решение на Европейската комисия. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг след видеоразговора, който проведе с лидерите на ЕС по-рано тази вечер.

Очаква се изолацията на Европейския съюз да продължи един месец.

„Готови сме да затворим границите. Чакаме да дойде писмено решение на Европейската комисия за това за кои превозни средства ограничението няма да важи, както и от кога да се въведе мярката. Гранична полиция е в готовност за това. Пътувания с цел екскурзии и разходки – абсурд! Отворени ще са границите за доствки и за ТИР-овете“, обясни Борисов.

По думите му България е била похвалена от всички за добре свършената работа и за това, че е предприела адекватни мерки, за да се прекрати разпространението на коронавируса. Към момента единстветоно лекарство срещу заразата е асоциализацията, каза още той. По повод думите на френския президент Макрон, че светът се намира във война, Борисов заяви:

„Макрон е прав. Ние сме във война и противникът е невидим. За това всички вкъщи, а тези, които отиват на работа да спазват мерките. Благодаря на всички известни личности, защото народът се вслушва в тях. Огромни усилия, 80 млн. евро се дадоха на Еврокомисията, за да произведе лекарство. Колкото по-бързо се намери лек за този грип, който ни нанесе щети във всички сфери, толкова по-добре“.

Премиерът обясни още, че по време на разговора с лидерите на ЕС, са се договорили, че до 22:00 ч. тази вечер всички българи, които са блокирани на различни граници трябва да бъдат върнати в страната.

„С външните министри разговаряхме за нашите сънародници, да ги приберем. Има в Мароко, в Манила. Тези, които влязат в България, трябва незабавно да се приберат вкъщи и колкото и да им е мило, свидно, в следващите 14 дни да не излизат“, препоръча премиерът и обясни, че властите ще бъдат изключително строги.

„Цял хотел на Лъвов мост го слагаме под карантина“, заяви премиерът. Той обясни, че това се налага, защото в хотела туроператорът е закарал  туристите от Банско въпреки решението тези чужденция да се карат директно на летището. Само преди няколко часа стана ясно, че зимният ни курорт Банско е поставен под карантина за срок от две седмици и всички туристи на територията на града трябва да напуснат в рамките на 24 часа.  Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че заедно с министерството на транспорта ще се направи контролирано извозване на въпросните туристи. Това обаче явно не се е случило и туроператорът вместо директно на летището, е оставил чужденците в столичен хотел.

"Много държави закъсняха. Ние подготваме и сгради, и санаториуми, подготваме и мобилизираме силите си за по-тежка ситуация. По никакъв начин не можем да кажем нещо положително. Ако затворим всички вкъщи, щетите ще се огромни. Нашата икономика е крехка. Ще станем и некоректни към тези наши контрагенти извън страната“, каза още Борисов.

Коментари: 0