BP си постави амбициозната цел да е климатично неутрална до 2050 г.

Обещанието дойде от новия изпълнителен директор на дружеството Бернард Лоуни

BP си постави амбициозната цел да е климатично неутрална до 2050 г.

Снимка: BP

320 ~ 1 мин. четене

Британската петролна и газова компания BP plc си постави амбициозната климатична цел да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Това обеща новият изпълнителен директор на дружеството Бернард Лоуни. По думите му компанията трябва да се „преоткрие“, за да се позиционира в глобалния преход към по-чистите форми на енергия на фона на нарастващия отзвук от изкопаемите горива, които генерират по-голямата част от печалбата на компанията.

„Световният въглероден бюджет е ограничен и се изчерпва бързо, имаме нужда от бърз преход“, добави той.

Целта на BP е по-амбициозна от тези, поставени от европейските конкуренти Royal Dutch Shell и Total и е подобна на тази, която си постави испанският Repsol.

За да я достигне, BP заяви, че ще преработи организационната си структура чрез създаване на четири подразделения – производство и операции, клиенти и продукти, газ и нисковъглеродни иновации и инженеринг.

Обещанията на Лоуни включват целта за нулеви емисии до 2050 г. или по-рано и 50-процентно намаляване на въглеродния интензитет на продуктите, които BP продава през същата времева линия. Той обаче не обяви как точно планира да направи тези бързи съкращения на парниковите газове.

Енергийната компания иска да инвестира в нисковъглеродни мощности „и по-малко в нефт и газ – с течение на времето“, признавайки необходимостта да направи „мъдри“ инвестиции и да осигури конкурентна възвращаемост.

Компанията инвестира във вятърни паркове, слънчева енергия, биогорива и др. Въпреки това разходите в тези области са малка част в сравнение с парите, инвестирани в нефт и газ.

Подкрепи Economic.bg