Брънзов: Другия вторник НИМХ ще спре работа

Според бившия директор на Института в крайна сметка няма да се стигне до отделяне от БАН

Брънзов: Другия вторник НИМХ ще спре работа
1096 ~ 2 мин. четене
Най-вероятно другия вторник Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще спре работа. Това обаче няма да е в знак на протест, а защото в момента Институтът няма ръководство и се движи по инерция. Това предупреди в сутрешния блок на bTV бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

По думите му Институтът не само ще спре да предоставя прогнозата за времето, но и няма да работят системите за ранно предупреждение при бедствия.

„Това няма да е протест, просто не можем да си платим нито тока, нито другите сметки, защото няма кой да подписва. Хората не получават заплати, не могат да отидат на оперативни командировки, не можем да платим доставките, за които сме обявили обществени поръчки. Никой в момента не може да подпише никакви документи“, обясни Брънзов.

Бившият директор на НИМХ каза също, че Българската академия на науките (БАН) не би трябвало да има проблем синоптиците да се отделят от нея, защото поначало всички метеорологични уреди и друга апаратура в НИМХ са си били собственост на Института. 

„След влизането в сила на закона за БАН, където е записано, че стопанисваното от нея имущество на институтите, става нейна собственост, започва прехвърляне на собствеността от институтите към Академията. Всички документи обаче са в БАН и никой не може да каже собствеността на точно кое имущество е прехвърлена и каква част е останала на институтите“, каза Брънзов.

Според него в крайна сметка няма да има отделяне на НИМХ от БАН, защото се предлага дълга и тромава процедура за това, която докато се изпълни, ще дойде време да се гласува следващия държавен бюджет. Тъй като за момента в бюджета няма отделно перо за НИМХ и тъй като отделянето на Института от Академията няма да се случи навреме, то според Брънзов и в следващия бюджет няма да има специални средства за метеоролозите.
Подкрепи Economic.bg