Brexit без споразумение може да затвори 1/3 от фермите в Ирландия

При напускане на ЕС без сделка на 31 октомври, търговският обмен между Великобритания и ЕС ще трябва да следва правилата на Световната търговска асоциация

Brexit без споразумение може да затвори 1/3 от фермите в Ирландия
Brexit без сделка би могъл да доведе до затварянето на около 1/3 от фермите в Ирландия, прогнозира ирландската централна банка, цитирана от „Франс прес“. До това може да се стигне най-вече заради потенциално рязко покачване на митата.

„Около 1/3 от земеделските стопанства са класифицирани като уязвими от икономическа гледна точка“, посочват от финансовата институция, информира БТА. По данни на ирландското министерство на земеделието на Великобритания се падат 38% от ирландския износ на земеделски хранителни продукти.

При напускане на ЕС без сделка на 31 октомври, търговският обмен между Великобритания и ЕС ще трябва да следва правилата на Световната търговска асоциация. Това ще доведе до възстановяване на митата и други административни формалности. Митата върху месото ще достигнат почти 50% според централната банка, което ще засегне особено силно ирландските производители на говеждо месо.

Президентът на асоциацията на ирландските земеделци Джо Хийли предупреди, че Брекзит без споразумение би бил "катастрофален за ирландските земеделци". Хийли обясни, че те подкрепят сделка за Брекзит без каквато и да е граница в Ирландия.

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли тази хипотеза, но все още не е представил алтернатива, която да спомогне да се избегне "твърд" Brexit в края на следващия месец.
Коментари: 0