Brexit: Европейските министри одобряват указанията за преговорите

Ще бъде гласуван и официален мандат на главния преговарящ Мишел Барние

Brexit: Европейските министри одобряват указанията за преговорите
948 ~ 2 мин. четене

Европейските министри ще дадат мандат на своя преговорен екип по Brexit. Указанията за водене на преговорите по излизането на Обединеното кралство от ЕС вече са съгласувани със столиците и днес само формално трябва да се заверят с подписите на министрите.

На среща днес ще бъде гласуван и официален мандат на главния преговарящ Мишел Барние, французинът назначен от Европейската комисия. След днешното заседание ще са изпълнени всички юридически изисквания за започването на преговорите, които ще продължат по-малко от 2 години, съобщава AFP.

Позициите засягат само първата част от преговорите, в която 27-те настояват от Великобритания да гарантира социалните права и статута на европейските граждани на Острова, да се съгласи да плати финансовите си ангажименти към бюджета на съюза, поети като пълноправен член и да изясни въпроса с границата между Северна Ирландия и Ейре.

Само след сделка по тези три теми, ЕС ще започне да обсъжда с британците бъдещите отношения след Brexit.

Ако Великобритания напусне единния пазар без преференциален достъп за компаниите за услуги, при най-добрия вариант страната ще губи по 1.4% на година от брутния вътрешен продукт, пише вестник The Times.

Затрудненията при банките, при компаниите за информационни технологии, телекомуникации и транспорт ще доведат до намаляване на износа всяка година между 21 млрд. паунда и 30.5 млрд. паунда, показват данните на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Единният пазар при услугите цели да даде на компаниите в Европа възможност да функционират при едни и същи условия във всяка държава членка, като единството условие е да спазват общите правила и регулации.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще посети Уелс, където повечето граждани на референдума гласуваха за излизане от блока. Тя ще ги призове да не рискуват да оставят Джереми Корбин да води преговорите за Brexit.

Великобритания „няма време за губене“ при преговорите за Brexit, ще предупреди министър-председателят на страната Тереза Мей, напомняйки, че официалните преговори за напускането на Европейския съюз ще започнат само 11 дни след изборите, пише The Telegraph. 

Подкрепи Economic.bg