Brexit може да излезе много по-скъп за Великобритания

Очаква се сумата от Лондон за Брюксел да е десетки милиарди евро по-висока от първоначално очакваната

Brexit може да излезе много по-скъп за Великобритания

Снимка: Pixabay

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз може да се окаже десетки милиарди евро по-скъпо за Лондон от първоначалните очаквания, пише Business Insider. Причината е, че миналата година обещаните от ЕС разходи, включително за пенсии, са се увеличили значително.

Британското правителство настоява, че ще плати на Брюксел общо 39 млрд. паунда (44 млрд. евро) за Brexit, като сумата ще бъде плащана на постепенно намаляващи траншове до 2064 г. Преговорният екип на ЕС обаче никога не е посочвал конкретна сума, а единствено миналата година анонимен високопоставен европейски източник прогнозира, че може да става дума за 53 млрд. паунда (близо 60 млрд. евро).

Нови данни, представени от европейски финансови ревизори, показват ръст в дълговете и задълженията, които Лондон ще трябва да плати след Brexit. Европейските обещания за разходи през 2017 г. са достигнали 267 млрд. евро (237 млрд. паунда), докато през 2016 г. са били по-малко – 239 млрд. евро (212 млрд. паунда).

Новината идва в ключов момент от преговорите за Brexit. Планът на британския премиер Тереза Мей да се избегне въвеждането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия е цялото Обединено кралство да остане в митнически съюз на ЕС, а Северна Ирландия да продължи да спазва правилата на европейския единен пазар. Очакванията обаче са планът на Мей да бъде отхвърлен от британския парламент, след като срещу него се обявиха бившият британски външен министър Борис Джонсън и бившият британски министър по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис.
Коментари: 0