Brexit застрашава мира в Европа

Всеки път, когато обръщаме гръб на Европа, съжаляваме за това, заяви Дейвид Камерън

Brexit застрашава мира в Европа

Brexit ще застраши мира в Европа, а Великобритания ще плати висока цена, „ако обърне гръб” на ЕС. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън в реч в Лондон по случай Деня на Европа.

„В национален интерес на Великобритания е да се запази обща цел в Европа за избягване на бъдещи конфликти между европейски страни. За тази цел е необходимо Великобритания да остане член на ЕС", заяви Камерън.

„Всеки път когато обръщаме гръб на Европа, рано или късно съжаляваме за това. Или ние влияем на Европа, или тя на нас. А ако нещата в Европа тръгнат на зле, нека не си мислим, че ще можем да се опазим от последствията”, предупреди британският премиер.

Той настоя, че ЕС усилва влиянието на държавата му в света, докато привържениците на Брекзита пък изтъкват, че влиянието на Великобритания ще е по-голямо, ако тя е извън ЕС.

„В настоящото опасно международно положение най-тясното възможно сътрудничество с европейските ни съседи е изключително важно”, заяви Камерън, давайки примери с предизвикателствата от радикалната групировка „Ислямска държава”, Русия и бежанската криза.

„ЕС е допринесъл за помиряването на държави, които са се държали гуша за гуша десетилетия наред”, припомни Камерън, споменавайки различни конфликти, които са разтърсвали Европа през последните векове.

Камерън изтъкна силната историческа връзка между страната си и Стария континент. „За добро или лошо, ние писахме европейската история, точно както Европа ни помогна да напишем нашата. Моментите, с които най-много се гордеем в националната ни история, са и основни моменти в европейската такава – Трафалгар, Ватерло, Първата световна война”, посочи британският премиер.

Той изтъкна усилията, положени от Великобритания през Втората световна война за победата срещу нацизма и възстановяването на следовоенна Европа. 

„Редиците от надгробни камъни във военните гробища на Британската общност представляват тихо свидетелство за цената, която държавата ни е платила, за да възстанови мира и реда в Европа”, посочи Камерън.

Не пропусна и ролята на тогавашния премиер Уинстън Чърчил. „В следвоенният период той страстно настояваше Западна Европа да се обедини, да насърчава свободната търговия и да изгради устойчиви институции, които да гарантират, че нашият континент никога повече няма да преживее подобно кръвопролитие”, разказа настоящият министър-председател.

През следващите дни защитниците на еврочленството ще публикуват интервюта с 4-ма ветерани от Втората световна война, които призовават британците да гласуват за оставане в ЕС.

Бившият премиер Гордън Браун също предупреди за икономическите рискове при евентуално напускане на обединението.

Коментари: 0