Британската икономика е застрашена от рецесия

Икономиката на страната се е забавила рязко заради все по-големия шанс за излизане от ЕС без споразумение

Британската икономика е застрашена от рецесия

Снимка: Pixabay

Икономиката на Великобритания е в риск да влезе в застой или дори в рецесия. Опасността идва от една страна от наближаващия Brexit, а от друга – от забавянето на световната икономика като цяло. За пръв път от шест години насам компаниите от водещите британски сектори заявяват, че им се налага да съкращават персонал и че се сблъскват със спад в поръчките.

Наблюдаваният отблизо индекс за петата по големина икономика в света IHS Markit/CIPS UK Services Purchasing Managers’ Index през януари тази година се е понижил на 50.1 пункта в сравнение с 51.2 през декември. Това е най-ниското му ниво от юли 2016 г. насам и е съвсем малко над прага от 50 пункта, който разделя ръста от свиването. Нивото през първия месец на годината е по-ниско и от очакванията на икономистите, участвали в допитване на агенция Reuters, които са очаквали равнище от 51.1 пункта през януари.

Досега британската икономика опровергаваше прогнозите на някои икономисти, че ще навлезе в рецесия след референдума за Brexit през 2016 г. В края на 2018 г. обаче, заради засилването на опасенията, че Великобритания ще напусне ЕС без споразумение (т.нар. твърд Brexit), ръстът на икономиката на Кралството рязко започна да се забавя.

Данните за индекса IHS Markit, които засега предполагат по-скоро застой в ръста на британската икономика, отколкото в рецесия, вероятно ще притеснят представителите от Bank of England, които в четвъртък трябва да вземат решение за основния лихвен процент във Великобритания и да обявяват новите си икономически прогнози.
Коментари: 0