Британската икономика в предизборна стагнация

Ръстът за третото тримесечие остава на нула

Британската икономика в предизборна стагнация

Снимка: Pixabay

Британската икономика "спря" в трите месеца до октомври след рязък спад в производството и строителството, сочат последните официални икономически данни, преди избирателите да се отправят към урните в четвъртък.

Службата за национална статистика заяви, че месечната й оценка установява, че широка част от индустриалните сектори на Обединеното кралство изпитват затруднения през есенните месеци, оставяйки ръста на БВП на нула.

Единствено секторът на услугите показва признаци на растеж и статистическата служба подчертава, че областите, в които активността все още е умерено по-висока, са агенциите за недвижими имоти, здравния сектор и професионалните, научните и техническите дейности.

Изтъквайки слабостта на икономиката, годишният растеж на БВП се забавя до 0,7% през октомври, което е най-ниският темп на месечен растеж от март 2012 г., пише "Гардиън".

Производствената продукция се свива за седмия пореден месец, тъй като фабриките се затрудняват заради несигурността около Brexit и забавящата се глобална икономика.
Коментари: 0