Британски дизайнер създаде първата закачалка от рециклирана пластмаса

80% от материала за нейната изработка е възстановена пластмаса от морето

Британски дизайнер създаде първата закачалка от рециклирана пластмаса

Снимка: Pixabay

Британският дизайнер Роланд Моурет създаде закачалки изработени от рециклирана пластмаса, съобщава BBC. 80% от използваните материали за иновативните закачалки са от  рециклирана пластмаса възстановена от морето и 20% от пластмаса, която може да се рециклира, също така имат и алуминиеви куки.

Според Роланд Моурет пластмасовите закачалки, които са широко разпространени в модната индустрия, са едни от най-големите замърсители на околната среда.

Пластмасовите закачалки, които в момента се използват  в модната индустрия, е много трудно да бъдат рециклирани заради материалите, от които са направени. За изработката на някои от тях се използват седем различни пластмаси, както и метал. Голяма част от повредените закачалки отиват в депа, където са необходими около 1000 години, за да бъдат рециклират, съобщават от компания за рециклиране First Mile.

Роланд Моуед подари 300 от новите си закачалки на едни от най-големите дизайнери по време на седмицата на модата в Лондон, която се проведе миналата седмица.

Депутатката Анджела Смит преди няколко месеца призова магазините да спрат да раздават безплатни пластмасови закачалки. В същото време модният гигант John Lewis призова клиентите си да донасят старите си закачалки за повторна употреба в магазините вместо да ги изхвърлят.

Британският дизайнер Роланд Моуед определи бързо развиващата се модна индустрия като екологичен проблем. Защото още през 90-те се е появила тенденцията за купуване на безрой дрехи, които след известно време биват изхвърлени. „ Всеки път, когато не си купите дадена дреха може да се почувствате зле от това, а ако я купите след време може да я изхвърлите, което ще замърси околната среда“, каза дизайнерът. Затова трябва да се работи в посока на решаването на тези проблеми, уточни Моурет.

Коментари: 0