Дзаноне - забраненият италиански „остров на оргиите“

Днес той е напълно пуст, макар във водите му да се къпят множество туристи

Дзаноне - забраненият италиански „остров на оргиите“

Снимка: Wikipedia

С изумруденозелените води, синьото небе и вдъхновяващ пейзаж, остров Дзаноне има всичко, което бихте очаквали от почти пуста италианска дестинация. Но той се слави и с нещо друго – с оргиите.

„Виждате ли тази бяла колониална вила горе?“, пита бившият рибар Джорджо Аниело, докато сочи с пръст към вилата на скалата с изглед към Тиренско море. „Именно там маркиз Казати Стампа е провеждал своите секс партита“, разказва той пред CNN.

Аниело е редовен посетител на Дзаноне, докарвайки туристи с лодка до най-дивия атол сред Понцианския архипелаг край западния бряг на Италия. Голямата атракция, освен естествената красота на острова, е тъмното му, секси минало, по-голямата част от което се върти около маркиза и съпругата му Анна Фаларино, бивша актриса.

„Той е бил воайор, който обичал да гледа и фотографира младата си жена, докато прави секс с други млади момчета“, добавя Аниело. „Докато един ден не му писнало от тройки, застрелял двамата и се самоубил“. Историята се развива през 60-те години на миналия век.

Изолацията на острова го превръща в идеално място за провеждане на маскени балове, които достигали кулминация в развратни сцени, напомнящи „Широко затворени очи“ на Стенли Кубрик. А екзотичната му обстановка съответства на провокативните голи фотоси на Анна, направени от съпруга ѝ.

С десетки яхти и моторни лодки на острова през уикендите пристигали херцози, барони, графове и милиардери.

Гостите и домакините пиели много. По време на последните дейности по рекултивация от местните власти са открити купища счупени бутилки и стъклени парчета, заровени в земята. Според слуховете вилата разполагала и със „скрита огледална стая“, за да може да се наблюдават сексуални оргии.

„Всички знаехме какво се случва там“, казва туристическият гид Рикардо Печи. „Той беше наричан „островът на секс партитата“. Но тогава никой никога не произнасяше и дума за това“, казва още той.

Еротичните игри приключили с кръвопролитие през 1970 г., когато Анна се влюбила в един от многото си красиви любовници. В пристъп на ревност съпругът ѝ убил двойката, след което се застрелял в главата на тавана им в Рим.

Италианските таблоиди се втурнали да публикуват части от тайния „Дневник на зеленото кадифе“ на маркиза, в който той очевидно е описал подробно любовните триъгълници на жена си. Най-горещите находки обаче са 1500 доста неприлични снимки, заключени в чекмеджетата на кабинета му.

Днес на остров Дзаноне няма нищо, дори и бар. Просто фар и изоставената вила с колонади и вътрешен двор с изглед към морето, които сега се нуждаят от значително преустройство.

Вилата е построена през 30-те години на миналия век и е предавана от едно благородно семейство на друго. Италианската аристокрация винаги е използвала острова като частен ловен резерват, населявайки го със стотици муфлонови диви овце. Сега те са единствените съвременни обитатели на Дзаноне, но вече са защитен вид.

За посетителите походът до къщата на маркиза, разположена на най-високата точка на Дзаноне, е доста изморителен.

Самата вила е разположена върху основите на разрушен средновековен манастир, украсен със стенописи и статуи от теракота и малък параклис. Това е любопитна подробност за смесицата на свещеното и богохулното.

Когато упадъчните нощи на аристократичната двойка приключват трагично, имението е затворено и островът е поет от държавата. Сега той привлича много гмуркачи. От туристическа лодка е възможно да се гмуркате и да плувате под вилата до частния каменист плаж, на който някога се е радвала съпругата на маркиза. Падналите дървени стволове, палмите и флуоресцентните зелени водорасли го правят да изглежда като рай в стила на Сейшелите.

Дзаноне е достъпен само с лодка от съседния остров Понца. Рибарите возят туристи на еднодневни разходки с лодка (27 евро на човек) няколко пъти седмично. Обядът се сервира на борда, включва и напитки. Лодките тръгват от пристанището на Понца в 11 ч. и се връщат в 17 ч.

Наскоро само екипи от биолози, учени и наблюдатели на птици са единствените, на които е позволено - от време на време - да пренощуват на острова на палатки. Когато слънцето залязва, туристите се връщат на своите лодки и Дзаноне отново се превръща в забранен остров, който крие многобройните си тайни.
Коментари: 0