Британски клирингови къщи ще работят в ЕС и при Brexit без сделка

Решението на ESMA влиза в деня след Brexit, aко Лондон и Брюксел не успеят да постигнат споразумение

Британски клирингови къщи ще работят в ЕС и при Brexit без сделка

Снимка: Pixabay

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) обяви, че в случай на Brexit без сделка три британски клирингови къщи - LCH Limited, ICE Clear Europe Limited и LME Clear Limited, ще имат право да предоставят услугите си на територията на ЕС. ESMA е взела това решение, за да ограничи риска от проблеми в централната клиринг система и да се избегне всяко отрицателно въздействие върху финансовата стабилност на ЕС, пише в съобщението на регулатора.

Решението на ESMA влиза в деня след Brexit, ако Лондон и Брюксел не успеят да постигнат споразумение и то да бъде прието от британския парламент.

Решението на регулатора бе очаквано, тъй като на два пъти вече ESMA съобщи, че Надзорният съвет подкрепя непрекъснатия достъп до Централния депозитар на Великобритания. Но окончателното решение е било взето след оценка на заявленията на трите клирингови къщи и консултации с останалите регулаторни органи.

Припомняме, че през декември Брюксел се съгласи да признае британските пазарни правила като еквивалентни на стандартите на ЕС за период от 12 месеца.

От ESMA заявиха, че плановете за признаване на британския централен депозитар на ценни книжа, където се уреждат сделките, все още продължават.
Коментари: 0