Британски регулатор наложи рекордна глоба на фармацевтичен гигант

Pfizer е завишавала цените на лекарство с 1600%

Британски регулатор наложи рекордна глоба на фармацевтичен гигант

Британските регулатори наложиха глоба на фармацевтичния гигант Pfizer и дистрибутора Flynn Pharma за съществено увеличение на цените за продажба в Националната здравна служба (NHS). Kомпанията е завишили с 2600% лекарствата за лечение на епилепсия.

Според изявлението на британската Службата за защита на конкуренцията и пазар (CMA), „рекордната глоба от 84.2 млн. паунда за Pfizer и 5.2 млн. паунда за Flynn Pharma, е наложена след като става ясно, че двете компании са нарушили закона за конкуренцията, действащ във Великобритания, чрез прекомерни и несправедливи цени за фенитоин капсули, които се използват за лечение на епилепсия. Службата също така нареди на компанията да намали цената на лекарството.

Увеличението на стойността на този препарат, включително за продажба за националната система за здравеопазване на Обединеното кралство, съставлява до 2600% след като през септември 2012 г. е премахнато указанието за бранда на производителя. Тогава цената на лекарството се покачва от 2.83 паунда до 67.50 паунда.

Разследването разкрива, че докато през септември 2012 г. Pfizer произвежда и продава това лекарство на британските купувачи на едро и аптеки под търговска марка Epanutin, цената на лекарствата под това название подлежат на регулиране. По данни на СМА по здравна каса препаратът се приема от над 48 хил. пациенти.

От септември 2012 г. Pfizer продължава производството на лекарството и го доставя на неговата компания Flynn Pharma на цени, които са били по-високи сравнение с предишните с 780-1600%. След като се вземе предвид и самата надценка на Flynn Pharma и надценката на аптеките върху медикамента цените се оказват с 2300-2600% по-високи.

Pfizer обяви, че не е съгласna с обвиненията на регулаториte и възнамерява да обжалва решението им.

Коментари: 0